Elektronikus ügyintézést terveznek a városházán

Új ügyviteli és iktatási rendszer működik a paksi városházán januártól. A gyorsabb, átláthatóbb és jobb minőségű ügykezelést biztosító program előnyeit hamarosan az ügyfelek is megtapasztalják.


Az új ügyviteli rendszer kialakításának első fázisa már megvalósult a városházán: az elektronikus iktatásnak köszönhetően a hivatalon belül minden ügy útja végigkísérhető. A rendszer a polgármesteri hivatalban már működő számítógépes hálózatra épül.
– A papíralapú iktatási rendszert kiegészítettük a digitális nyilvántartással, minden, a jogszabályi keretek között másolható iratot az iktatóprogramban is rögzítünk. Így az ügyintéző bármikor a helyéről visszakeresheti az ügyeket, gyorsabbá és könnyebben ellenőrizhetővé vált az ügykezelés – részletezte a program előnyeit Szántóné dr. Novák Eszter titkárságvezető.

A rendszer további fejlesztése már előkészítés alatt van. A két további modul, a vezetői döntéstámogatási-, illetve az ügykezelői program bevezetésével egyrészről a vezetői és döntéshozatali munka válik egyszerűbbé, másrészt lehetőség nyílik a lakosság és a gazdasági vállalkozások számára, hogy elektronikus úton intézhessék ügyeiket. Így csökken az ügyfélforgalom, mivel otthonról is intézhetők lesznek a hivatalos ügyek, kényelmesebbé és gyorsabbá válik az önkormányzati ügyintézés. A rendszert a Hajdúszoboszlói Kistérségi Társulás fejlesztette ki, ott 19 önkormányzatnál használják, egyelőre csak az iktatásban. Várhatóan a paksi önkormányzat lesz az első az országban, ahol a program minden lehetőségét kiaknázva az ügyfélforgalom bonyolításában is használják, a tervek szerint már 2011-ben.