Pakson kérik az állampolgárságot

Pakson intézi honosítási kérelmét a székelyudvarhelyi öregfiúk futballcsapat, méghozzá családostól. Barátaik, az ASE öregfiúk és a paksi polgármesteri hivatal apparátusa lázasan készül, hogy zökkenőmentes legyen a nem mindennapi esemény. Mint Tóth György, a csapat egyik tagja elmondta, tavaly ottjártukkor már lehetett tudni arról, hogy rövidesen életbe lép a jogszabály, miszerint a határokon túl élő magyarok könnyített módon kaphatják meg az állampolgárságot. Ekkor vetette fel Kókai Péter az ötletet, hogy barátaiknak segítséget nyújthatnának és Pakson is sor kerülhetne erre a lépésre.

A fotó a székelyudvarhelyi megyeháza előtt készült 2006-ban, amikor tiszteletbeli székellyé fogadták a paksi csapatot.

A baráti gesztuson túl praktikus oka is van annak, hogy valóban emellett döntöttek: az adminisztráció szűkössége miatt Székelyföldön nagyon sokat kell várni az eljárásra. Ahogyan azt Tóth Györgytől megtudtuk, kezdetben csak egy mikrobusznyi társaságról volt szó, de híre ment a dolognak, így mára egy híján ötvenen, családostól érkeznek a csapat tagjai benyújtani honosítási kérelmüket.

Tóth György arról is beszámolt, hogy az önkormányzatnál újdonság erejével hatott a kérésük, de örömmel fogadták és mindent meg is tesznek azért, hogy zökkenőmentes legyen az ügyintézés, amire egyébként február első napjaiban kerül sor. S, ha már eljönnek a székelyudvarhelyiek, nem marad el a foci sem, barátságos mérkőzéssel koronázzák meg az eseményt.

Dr. Blazsek Balázs, a város címzetes főjegyzője elmondta, érkeztek már honosítási kérelmek, de csupán elvétve. Ez a mostani valóban különleges. Szeretnék, ha minden zavartalan lenne, ezért alaposan felkészülnek, még a hivatal munkarendjét is átalakítják. A tapasztalatok szerint egy kérelem befogadása fél órát vesz igénybe, ezt szeretnék leszorítani, ezért a teljes igazgatási osztály csatarendbe áll majd. Mindenki alaposan áttanulmányozza a jogszabályt, hogy semmilyen kérdés ne érje váratlanul, kora reggeltől estig rendelkezésre állnak majd. A paksi öregfiúkon keresztül már tartják a kapcsolatot a kérelmezőkkel, akiket tanácsaikkal segítenek a mellékletek beszerzésében. Három anyakönyvezető, ugyanennyi rögzítésre alkalmas számítógép van a paksi hivatalban, de – ahogyan dr. Blazsek Balázs mondta –, ha kell, kölcsönkérnek annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló két nap alatt mindenki sorra kerülhessen. A főjegyző hozzáfűzte, ők csak befogadják a kérelmeket és postázzák Budapestre a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba.

A két társaság majd’ húsz éve talált egymásra Sipos Józsefnek köszönhetően, aki 1979 februárjában verbuválta a paksi öregfiúk csapatot. Egy spanyol kapcsolatuk már volt – ez egyébként ma is megvan –, amikor a Székelyudvarhely öregfiúk csapatának frontemberét, Deák Imrét megkeresték. Örömmel fogadták, sőt azonnal meghívták őket egy barátságos mérkőzésre, amit azóta sokszor megismételtek. A mostani különleges eseményhez hasonlóra egy esetben került sor, mesélte Sipos József. Néhány éve azzal lepték meg őket vendéglátóik, hogy egy bensőséges ünnepségen tiszteletbeli székellyé fogadták a Paksról érkezetteket. Azzal, hogy most segítségükre lehetnek a magyar állampolgárság megszerzésében, nemcsak ezt viszonozzák, hanem a 2005-ös népszavazáskor történteket is feledtetik, vélekedett.

A vendégek február 2-án érkeznek Paksra, a következő két nap a honosítási ügyintézéssel telik, a hagyományos mérkőzést február 5-én, szombaton rendezik. S miután most a szokásos szálláslehetőség, az ESZI kollégium nem áll rendelkezésre, családoknál szállnak meg a székelyföldiek. Ez, mint Tóth György mondta, talán még tovább mélyíti a barátságukat.

A parlament 2010. május 26-án fogadta el fideszes és KDNP-s képviselők – Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László, Németh Zsolt és Kósa Lajos – indítványát, amely lehetővé teszi a határon túli magyarok egyszerűsített, kedvezményes honosítását. Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény augusztus 20-án lépett hatályba, alkalmazni 2011. január 1-jétől kell. A kérelmeket január 3-ától 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint 90 külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban lehet benyújtani. A törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1940 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.