Újabb kapocs Kézdivásárhely és Paks között

fotó: Gutai Júlia

A megállapodás, amelyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) paksi csoportja részéről Gangel Margit elnök, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete részéről pedig Ambrus Ágnes írt alá, egyelőre elvi, de mindkét fél sokat vár tőle. Az, hogy milyen tartalommal töltik meg, a tagság akaratán múlik, mondták el hétfőn este, amikor a VMK könyvtárában megkötötték az együttműködési megállapodást. A helyszín nem a véletlen műve, a barátság kibontakozásában Gutai Istvánné, pontosabban a Gutai házaspár elvitathatatlan érdemeket szerzett. Ambrus Ágnes a határon túli magyar középiskolások cseresznyéspusztai táborában – ahova 11 éven át kísért gyerekeket – ismerte meg őket és a KÉSZ paksi csoportját. Mint a Paksi Hírnöknek elmondta, náluk 1989 előtt nem volt egyáltalán civil élet, mostanra kezd megerősödni. A Kézdivásárhelyi Nők Egyesületét 2009-ben jegyezték be. Míg eleinte csak szabadidős programok szervezését vállalta, ma már igen aktív, szerteágazó a tevékenysége.

Az együttműködést, főként annak időpontját Ambrus Ágnes jelképesnek érzi, hiszen most már egy nemzet tagjai lehetnek, s akár arra is lehetőségük van, hogy Kézdivásárhelyről tagjai legyenek egy szervezetnek: amit itt felvállaltak, azt ők ott továbbvigyék. Hozzátette, az is meglehet, hogy ebben úttörők. Gutainé Julika azt mondta, a kézdivásárhelyi egyesületbéli hölgyek mintegy „előretolt helyőrségként” segíthetnék őket abban, hogy szorosabbá váljon kapcsolatuk azokkal a csángó gyerekekkel, akiket a keresztszülő programban támogatnak. A most kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy egymás programjain részt vegyenek. A kézdivásárhelyiek a remények szerint később akár önálló csoportot alakíthatnak, de addig a paksi csoporthoz tartozóként bekapcsolódhatnak a magyarországi szövetség munkájába.

Ambrus Ágnes, aki egyébként a Székely Újság főszerkesztője, elárulta paksi tartózkodása okát is: családjával együtt azért jött, hogy itt, Pakson nyújtsa be honosítási kérelmét, mert Székelyföldön nagyon hosszú időt kell kivárni, ők pedig azt nem szeretnék.