Ságvári, Április 4. – maradhat vagy menjen?

Pár hete Budapesten ismét terítékre került a ’45 után átkeresztelt közterek, utcák átnevezésének ügye. Újból felmerült, hogy a II. kerületi Moszkva teret ismét Széll Kálmán térre változtassák. A Moszkva tér elnevezést még a Rákosi-korszakban kapta Buda egyik legforgalmasabb területe, azelőtt a dualizmus korszakának egyik miniszterelnökéről, Széll Kálmánról nevezték el. Rendszerváltás előtti neveket viselő utcákat máig találni nem csupán a fővárosban, hanem az ország egész területén, így városunkban is. Pakson több ízben volt már példa ezek átnevezésére, így nyerte el az egykori Marx tér a Szent István tér, a November 7. utca pedig az Újtemplom utca nevet.

Fotó: Babai István

A jelenlegi Április 4., Alpári Gyula és Ságvári Endre elnevezés is az elmúlt rendszerhez köthető. Utóbbi személyének megítélése kapcsán számtalan kérdés merült fel az elmúlt években és halála körülményeit illetően is komoly vita alakult ki. (Ságvári csendőrökre lőtt, majd a velük vívott tűzpárbajban vesztette életét. Kristóf Lászlót, akit 1959-ben Ságvári lelövéséért halálra ítéltek, 2006-ban a Legfelsőbb Bíróság rehabilitálta.)

Kern József, a Ságvári utcát is magában foglaló négyes számú választókerület képviselője elárulta, az elmúlt négy évben már felvetette ennek problémáját, sőt: civil szervezeteket is megkeresett az üggyel kapcsolatban. Mint elmondta, támogatna egy ilyen kezdeményezést, ugyanakkor úgy véli, megkésett lenne a próbálkozás, mivel egy közvélemény-kutatás során a paksi lakosok elenyésző százaléka jelezné erre vonatkozó igényét. Kern József többször is körbejárta a kérdést és úgy tapasztalta, legtöbben az átkeresztelés költségei miatt aggodalmaskodnak: a lakóknak több személyes iratot ki kellene cserélniük, többek között a lakcímkártyát, így idő- és költségigényesnek ítélik a beavatkozást. A képviselő elmondta, amennyiben a lakosság mégis támogatna egy ilyen kezdeményezést, ehhez képviselő-testületi döntésre lenne szükség.
Annak érdekében, hogy lapunk az utcanév-módosítás során felmerülő teendőkről és költségekről pontos képet kapjon, a hivatal illetékeseit is megkereste. Hanuszkáné Isztl Mária, a polgármesteri hivatal igazgatási osztályvezetője elmondta, ilyen igény általában lakossági fórum nyomán jut el hozzájuk, és a képviselő-testület dönthet az esetleges módosításról. Ilyen esetben az ő dolguk a közüzemi szolgáltatók értesítése, emellett a posta, a Gemenc Volán és a földhivatal tájékoztatása. Névváltoztatás esetén a műszaki osztály feladata a helyrajzi számok és házszámok meghatározása és egyeztetése. Nyiratiné Nász Rózsa, az okmányiroda vezetője elmondta, ezek után az ő feladatuk az új nevek bevezetése a központi címnyilvántartásba, valamint a lakcímkártyák kicserélése. A tévhittel ellentétben költözéssel nem járó lakcímváltozás esetén a személyi okmányok, így a lakcímkártya és a forgalmi engedély cseréje is díjtalan. A vállalkozói igazolvány cseréje sem szükséges, ugyanis 2010. január 1-je óta az elektronikus ügyintézés miatt a vállalkozók nem vállalkozói igazolványt, csupán regisztrációs igazolást kapnak, ami elektronikusan bármikor módosítható. Vállalkozások esetén költség csak a cégbírósági átíratás során merülhet fel.

Fotó: Babai István

Újságunk két utcabeli véleményét is megtudakolta. Szinger Imréné elárulta: támogatná az utca nevének megváltoztatását, még ha az költséggel járna is. Mivel az ott lakók körében köztudott, hogy nagyon szép muskátlikat nevel, örülne annak, ha a közösség Muskátli névre keresztelné az utcát. Szinger Imréné hangsúlyozta, egy virágnév mindig szép és kellemes hangulatot ébreszt az emberekben.

Fotó: Babai István

Szimhardt Ferenc viszont úgy gondolja, már régóta ezt a nevet viseli az utca, nincs vele problémája, mindenki így szokta meg és az átíratás költségeit sem viselné szívesen. Mint mondta, nem először lenne a téma terítéken, de amíg ez számára anyagi terhet jelent, nem támogatja.