Egységes képviselői fogadóórák: az első tapasztalatok

Februártól városszerte egységes időpontban, minden hónap utolsó hétfőjén várják fogadóórára a lakosságot a körzetek képviselői. Az első tapasztalatok szerint a körzetekben élők jellemzően a komfortérzetüket zavaró problémákkal, kérésekkel fordultak a képviselőkhöz.

Barnabás István, az egyes körzet képviselője elmondta, hogy a választások óta sokan keresték már meg, elsősorban a körzet domborzati viszonyaiból adódó, csapadékvíz  okozta károk miatt. Az első, egységes időpontban megtartott fogadóóra idején viszont éppen külföldön tartózkodott, így a lakossági megkereséseket képviselőtársa, Leber Ferenc fogadta a Bezerédj Általános Iskolában. Ő arról számolt be, hogy az egyes körzetből hárman keresték fel, jellemzően utakkal, járdákkal kapcsolatos észrevételekkel, kérésekkel. Leber Ferencet dr. Nagy Tibor segítette ki, ugyanis mindketten a művelődési központban tartják fogadóóráikat. A hatos választókörzet képviselője elmondta: februárban nem volt érdeklődő, ám más csatornán keresik az emberek. Fordultak már hozzá az Újtemplom utca csapadékvíz-elvezetésével, a VMK-park közvilágításával, a Teller Ede utca szilárd burkolatának kiépítésével kapcsolatban, jelezték, hogy a Kurcsatov úti orvosi rendelő melletti lépcsőnél nincs korlát, javasolták a Kurcsatov úti volt újságospavilon betonalapjának elbontását. Érdeklődtek nála az általánosiskola-választás lehetőségéről, de parkosítással összefüggő kéréseket, kérdéseket is kapott, és a galambokkal kapcsolatban is kap jelzéseket. A kérések nagy többségét rövid időn belül teljesítették, a fennmaradó felvetések orvoslása pedig forrásfüggő.

A művelődési központban várta a körzetében élőket Csajági Sándor is, aki arról számolt be, hogy első fogadóóráján hárman keresték fel járdákkal kapcsolatos problémákkal, amit aztán a helyszínen együtt is megtekintettek. A felvetéseket továbbította a műszaki osztálynak. A képviselő hozzátette: körzete minden utcájában felmérték a járdahibákat, ezek várhatóan őszig mindenhol ki lesznek javítva.

Kern Józsefhez nem kopogtatott be senki a városházán tartott fogadóóráján, de ahogy az előző választási ciklusban megszokhatták a körzetében élők, telefonon, illetve körzetbejárásai alkalmával bárki megkeresheti. Az emberek élnek a lehetőséggel, a magánjellegű problémáktól a körzetben tapasztaltakon át a város egészét érintő témákig mindenben felkeresik a képviselőt. Mint mondja, vannak esetek, amelyek megoldása egyetlen telefonjába kerül, ha pedig az adott felvetés úgy kívánja, a város szakcégeihez vagy a hivatalhoz fordul.

Bordács József képviselő fogadóóráján más volt a tapasztalat, nagyon sokan felkeresték a PSE-sportpálya klubházában. Volt, aki azt javasolta, hogy az utcájukban lévő, megromlott állapotú padot cseréljék ki, megkeresték telektulajdonosok a tervezett új edzőpályák kapcsán, de járdajavítás iránti igény is szerepelt a lakossági kérések sorában. A paksi mentőszolgálattól támogatási kérelemmel fordultak hozzá, ugyanis emléktáblát szeretnének állítani szolgálatteljesítés közben, illetve tragikus hirtelenséggel elhunyt kollégáik emlékére. A képviselő elmondta, hogy a telektulajdonosoknak még nem tudott semmi biztosat mondani, a többi esetben a megvalósítás még az idén várható.
Ulbert Sándor fogadóóráján is többen jártak Villany utcai irodájában, többek között a Hajnal utcából azért, mert még nincsen járda, a Hattyú utcából pedig az út felújítása ügyében keresték. Arról is érdeklődtek, hogy mely főutcai épületek számítanak védettnek.
Spiesz József, a külső városrészek képviselője nem hirdetett külön fogadóórát, a helyszínekhez igazodva fogadja az ott élők megkereséseit. Eddigi tapasztalatait úgy összegezte, hogy Biritó kivételével már minden településrészről keresték, az észrevételek, kérések között belvízzel, utakkal, járdákkal, közvilágítással, buszmegállóval, parkosítással kapcsolatos egyaránt volt. Valamennyi képviselő hangsúlyozta értékelőjében: várják a lakosságot a hónap utolsó hétfőjén tartott fogadóórákon, de máskor is szívesen fogadják a megkereséseket.

Március utolsó hétfőjén, vagyis 28-án 16 és 17 óra között ismét várják a paksiakat a körzetek képviselői.
–    Barnabás István, a Bezerédj Általános Iskolában;
–    Ulbert Sándor, az Ulbert Kft. Villany utcai irodájában;
–    Bordács József a PSE sportpálya klubházában;
–    Kern József a Városházán;
–    Csajági Sándor, dr. Nagy Tibor és Leber Ferenc pedig a művelődési ház kisklubjában várja a paksi polgárokat.
A 8-as körzetben nem hirdetnek külön fogadóórát, Spiesz József a helyszínekhez igazodva fogadja az ott élők megkereséseit.