Még mindig az atomenergia a legolcsóbb

Éves rendes közgyűlést tartott a Paksi Atomerőmű Zrt., ahol az elmúlt év pénzügyi zárása mellett az idei esztendő fejlesztéseiről is tárgyaltak. A közgyűlés 194 milliárd 879 millió forint mérlegfőösszeggel fogadta el a társaság 2010. évi beszámolóját és üzleti jelentését. Az adózott eredmény 19,063 milliárd forint – kétmilliárddal több, mint tavaly – amelyből 19,053 milliárd forintot osztalék formájában a tulajdonosoknak kifizet a társaság, tudatta közleményben a PA Zrt.

Mittler István kommunikációs igazgató kiemelte, hogy 2010-ben a villamos energia értékesítési átlagára a múlt évben is a legalacsonyabb volt az országban. Az 1 kWh villamos energiára jutó árbevétel 2010-ben 11,16 forint volt, egy évvel korábban pedig 10,67 forint, amely szintén a legolcsóbb.

Ahogy arról már a társaság beszámolt korábban, a paksi atomerőmű történetének legjobb termelési eredményével, 15.761 GWh villamosenergia-termeléssel zárta a múlt évet, részesedése a hazai villamosenergia-termelésből 42,1 százalék volt. Mittler István tájékoztatása szerint a közgyűlés elfogadta a részvénytársaság 2011. évi üzlet- és fejlesztéspolitikáját is, lezárta a teljesítménynövelési projektet és módosította a társaság alapszabályát, illetve a felügyelőbizottság ügyrendjét. A kommunikációs igazgató rámutatott, hogy az idei év kihívásai között szerepel a már meglévő blokkok üzemidejének meghosszabbítása. –Terveink szerint 2011. decemberig beadjuk az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához az 1. blokk üzemidejének meghosszabbítását célzó engedélykérelmet – fogalmazott.