Állattartási rendelet – várják az észrevételeket

Az önkormányzat 2001-ben alkotta meg az állattartás szabályaira vonatkozó helyi rendeletét. Az azóta eltelt időben a helyi rendeletalkotásra e témakörben felhatalmazást adó törvényekben, kormány és miniszteri rendeletekben jelentős változás történt, nagymértékben szűkült a helyi előírások megalkotásának lehetősége. Emiatt az érvényben lévő állattartási rendeletet felül kell vizsgálni.

A felülvizsgálat során – figyelembe véve a városban kialakult állattartási szokásokat – az eddigi 5 állattartó övezet helyett 4-et alakítottak ki. A kialakult viszonyokat szem előtt tartva megváltoztatták az egyes övezetekben tartható állatok fajtáját és darabszámát, illetve az övezetek átsorolásával összefüggésben lehetőséget adnak arra: ha a telek adottságai, az állattartó építmények állapota lehetővé teszi, azaz teljesülnek a vonatkozó jogszabályok előírásai, egyedi kérelmek alapján az állattartó övezetben tartható állatszámtól el lehessen térni.

A most előterjesztett rendelet-tervezet a kedvtelésből tartott állatok közül az ebek, illetve macskák számát is szabályozza különbséget téve a tenyésztési és nem tenyésztési célú tartás között. A rendelet kihirdetését 2011. július 1-i határidővel tervezik, ám ahol a jelenlegi állattartás meghaladja a rendelettervezetben foglaltakat, ott türelmi idővel kerül bevezetésre a rendelet, ezekben az esetekben a kötelező alkalmazás kezdési időpontja 2012. január 1.

A rendelet-tervezettel kapcsolatban május 15-ig várják a lakosok véleményét az alábbi elérhetőségeken: Hoffmann Zoltánné beruházási csoportvezető, 75/ 500-512, illetve 06 (20) 433 20 14. E-mail: heva@paks.hu