Nyilvánossá kell tenni az erőműbővítés költségeit

Jogerős ítéletében adatszolgáltatásra kötelezte a Paksi Atomerőmű Zrt-t a Tolna Megyei Bíróság az erőmű bővítése ügyében. A keresetet indító Energia Klubot képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményben tudatta a döntést, amely szerint nyilvánosságra kell hoznia a cégnek a bővítésre vonatkozó adatokat.

Soós Miklós, a Tolna Megyei Bíróság elnöke megerősítette ugyan a tényt, hogy megszületett az ítélet, de részleteket nem közölt, mondván még nincs írásba foglalva.
– Egyértelműen közügynek számít, hogy mennyit költ az állam az ország energiaellátásában kulcsfontosságú szerepet játszó erőműre – fogalmazott Baltay Levente, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje. A korábban hozott első fokú ítélettel szemben a jogerős ítélet azt mondja ki, hogy az állami vagyonnal gazdálkodó és szigorú állami ellenőrzés mellett működő atomerőmű közfeladatot lát el, ezért a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jog érvényesíthető vele szemben, közölte a TASZ hozzátéve, hogy a nyilvánosság nem eredményezheti műszaki ismeretek és technológiai eljárások aránytalan sérelmét, ezért az ilyen jellegű bizalmas adatok kitakarásával kell eleget tenni az ítéletben foglaltaknak.

Mittler István kommunikációs igazgató azt mondta, ha megkapják írásban az ítéletet, tanulmányozzák és a törvények betartása mellett megteszik a szükséges intézkedést.

A Paksi Atomerőmű Zrt, valamint a tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. az úgynevezett Teller-projekt keretében kezdte meg az atomerőmű bővítésének megalapozását. Az Energia Klub Egyesület a projekt keretében kötött szerződéseket szerette volna megismerni, és ezért indított pert az adatszolgáltatást megtagadó cég ellen 2010 novemberében. A Szekszárdi Városi Bíróság 2011. február 7-én utasította el a keresetet, amely ellen a civil szervezet fellebbezett.