Formaruhát igényelhetnek a kisiskolások

Szeptembertől az intézmény emblémáját is hordozó formaruhát viselhetnek a városi fenntartású általános iskolába járó diákok. A lehetőséget az önkormányzat ajánlotta fel, indulásként a leendő első osztályosok szülei számára.

Fotó: Babai István

A közösségi tudat, a városi identitás és az egymáshoz tartozás erősítése, valamint a társadalmi különbözőségek csökkentése az önkormányzat célja a formaruha bevezetésével. Az iskolai viselet megtervezésére egy neves budapesti iparművészt kért fel a város, a modern ruhadarabon a városi arculat és az intézmény emblémája is megjelenik. Gyermekenként két darab megvásárlását támogatja az önkormányzat a bekerülési költség ötven százalékával, így egy-egy köpeny körülbelül 1100 forintba kerül a szülőknek. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, rászoruló családoknak ezt is elengedik. Indulásként a leendő első osztályosok számára ajánlotta fel a lehetőséget a város, a szülők osztálygyűléseken tájékozódhattak a kezdeményezés céljáról és az igénylés feltételeiről. A formaruha bevezetését a Deák Ferenc Általános Iskola ősszel induló első osztályában és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola egyik leendő elsős közösségében támogatták a szülők, a másik csoportban úgy döntöttek, egyelőre nem élnek a lehetőséggel. Akik kérték a közös iskolai viseletet, tizenötféle ruhaterv közül választhatnak, az önkormányzat az osztálytanítóknál igényelt formájú, méretű és színű köpenyt gyártatja le. A formaruha megvásárlását folyamatosan biztosítja a város, igény esetén a felsőbb évfolyamos osztályok számára is.

Hajdú János polgármester a szülői értekezleteken arról biztosította a megjelenteket, hogy az önkormányzat a következő tanévben is garantálja azokat a feltételeket, amelyek jóval magasabb színvonalú oktatást tesznek lehetővé Pakson, mint a többi magyar településen.  Így a példaértékű szakember-ellátottság, valamint a gyermekenkénti, az állami normatívát kiegészítő közel 500 ezer forintos támogatás továbbra is biztosítja az átlagosnál jobb körülményeket a paksi iskolákban.