Katasztrófát szimuláltak

Fotó: Babai István

Nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlatnak adott otthont kedden Csámpa. Bár a Pakshoz tartozó településrész, az atomerőműhöz legközelebb eső lakott terület, nem nukleáris baleseti helyzetet szimuláltak. És Csámpa nem is egyetlen helyszín volt, a megye öt különböző pontján zajlottak események. Mácsai Antal igazgató elmondta, hogy az IRIS program 2008-ban indult, 19 ország 41 szervezete – köztük Magyarországot képviselve a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – csatlakozott hozzá. Célja, hogy csökkentse az ipari eredetű balesetek, természeti katasztrófák kockázatait. Egy földrengés-szimulációs program készül, amelybe már rengeteg adatot betápláltak, például a régi Duna-meder, a hidak rezgésállósága, épületek paraméterei, sorolta Mácsai Antal. Ezeket illetve a szeizmológiai intézettől kapott földrengésre vonatkozó adatok alapján a program számításokat végez és „megbecsüli”, hogy milyen károkat keletkezhetnek az épületekben és utakban. Arról is beszámolt, hogy a programhoz sok fejlesztés, így például a Rapid Eye műholdas felderítési rendszer működik együtt. Az akció keretében is készültek műholdas felvételek Tolna megyéről, amelyeket majd együtt fognak kiértékelni a gyakorlat tapasztalataival.

Ennek során azt feltételezték, hogy a Richter-skála szerinti 6,5-es erősségű földrengés rázta meg az országot, a rengés epicentruma Tolna megyében volt, ahol emiatt különböző káresetek történtek: a bogyiszlói Szent László hídnál autó zuhant a Dunába, Pincehelyen a Prímagáz Zrt. gáztöltő állomásán gázszivárgás történt, Csámpán pedig közúti baleset. Egy veszélyes anyagot szállító jármű borult fel. A vegyi szennyezés miatt a paksi atomerőműben a blokkok leállítását szimulálták, Csámpán pedig a lakosság kimenekítését.

Az egykori felső-csámpai iskola előtt állított fel a katasztrófavédelem egy gyülekezőhelyet, ahol pontról-pontra végigvették a vegyi szennyeződéskor szükséges teendőket. Elhangzott a katasztrófáról szóló tájékoztató, előbb elzárkózásra szólították fel a lakosságot, majd – ez esetben feltételezett – vizsgálati eredmények alapján elrendelték a lakosság kitelepítését, amelyet diákok részvételével imitáltak. A fiatalok regisztráció után buszra szálltak, amelyet a szennyezett terület határán – azaz Pakson, az ipari parkban, – mentesítettek a külső szennyeződéstől, azaz lemosták. Innen a paksi tűzoltóság területére folytatták útjukat, ahol ellenőrző pontot, orvosi segélyhelyet állítottak fel.  A gyakorlat csámpai eseménysora itt zárult.