Tettre készen Bátaapátiban – Gránit-díj Kováts Balázsnak

Fotó: Kövi Gergő

Idén a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) székhelytelepülése, Bátaapáti, illetve Mórágy adott otthont a TETT-re Kész Napnak. A programot tizenegyedszer rendeztek meg azzal a céllal, hogy a lakosság széles körben szerezhessen információt a radioaktív hulladékok elhelyezéséről. A felnőttek számára tudományos konferenciát, a gyermekeknek vetélkedőt szerveztek. Utóbbit a mórágyi művelődési központban, ahol – úgy tűnik – sikerült kihasználni a hazai pálya előnyét, mert a mórágyi diákok nyertek.

A szakmai fórumot megelőző sajtótájékoztatón dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezetője elmondta, hogy ütemterv szerint halad a tárolókamrák kialakítása a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban. Az első hordók jövő év végén kerülhetnek végleges helyükre. Két nagyjából tízszer tíz méteres, száz méter hosszú kamra kiépítése zajlik. Az első üzembe helyezését tervezik 2012-re. Összesen tizenhét kialakítására van engedély, de továbbiak kiépítésére is van lehetőség, ha az erőmű bővítése szükségessé teszi, fűzte hozzá.  A már elkészült technológiai épületbe eddig 2600 hordó érkezett Paksról. A két és fél éve működő létesítmény semmilyen többletterhet nem rótt a környezetére, biztonságosan üzemel. A beruházás eddig 80 milliárd forintba került, a további munkálatok költsége nagyjából 39 milliárd forint.

Fotó: Kövi Gergő

Átadták a tavaly alapított kitüntetést, a Gránit-díjat is, amellyel azokat jutalmazzák, akik a TETT munkáját nagyban segítették. Az idei díjazott Krachun Szilárd, a társulás volt elnöke, Garay János, korábbi alelnök, és Kováts Balázs, az atomerőmű főmérnöke.

További képekért kattintson a képre!