Önkormányzati felhívás

Paks Város Önkormányzata felhívja a lakosság figyelmét a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos feladatok elvégzésére!

A parlagfű legintenzívebb növekedési időszaka július hónap. A virágpor legnagyobb tömegben július végén és augusztus hónapban szóródik, ezért az ingatlan tulajdonosoknak a parlagfű elleni védekezést június 30-ig végre kell hajtaniuk, azt követően pedig a parlagfű virágzását, az allergén pollen levegőbe kerülését folyamatosan meg kell akadályozniuk. A védekezés legegyszerűbb módja a havonta legalább 2-3 alkalommal történő kaszálás. A művelési cél nélküli talajbolygatás csak serkenti az egész szezonban folyamatosan csírázó parlagfű szaporodását.

A parlagfű veszélyes gyomnak tekinthető, ezért kötelező az ellene való védekezés! Irtása az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján a földhasználó, az ingatlanhasználó és a termelő kötelezettsége a saját területén!

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a közegészségügyi problémákat okozó gyomnövények, különösen a parlagfű irtását az ingatlanhoz tartozó területeken saját és a lakosság egészségének érdekében irtani szíveskedjenek!

Június 30-a után az ingatlan tulajdonosának, használójának ismerete hiányában is haladéktalanul el kell végezni a közérdekű hatósági védekezést (kényszervégrehajtás).

A védekezés alkotmányos alapjogokat is érint, így a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályait betartva a védekezés zárt ingatlanon, telephelyen is elvégezhető.

A kényszerkaszálás teljes költségét a föld használója, tulajdonosa köteles megtéríteni, amely a helyi feltételektől függően tízezer forint is lehet hektáronként. A megtérítendő költség nem azonos a növényvédelmi bírsággal, ami 15.000 és 15 millió Ft közötti összegben az eljárás költségén felül szabnak ki. A költségek meg nem fizetése esetén azok – az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvény szerint- adók módjára behajthatóak.