Magyar Atomfórum Egyesület: nukleáris energia nélkül nem megy

Közleményben állt ki az atomenergia mellett a Magyar Atomfórum Egyesület. A kommünikében dr. Katona Tamás elnök és dr. Czibolya László főtitkár kifejtette: atomenergia nélkül nem oldható meg Magyarország hosszú távú, biztonságos és környezetkímélő villamosenergia-ellátása. Az Európai Unióban ma működő atomerőművek annyi szén-dioxidot takarítanak meg, amennyit az unióban közlekedő gépkocsik kibocsátanak. Vagyis ha leállítanánk az összes európai uniós atomerőművet és annyi szén-dioxidot akarnánk a légkörbe juttatni, mint ma, akkor valamennyi gépkocsit ki kellene vonni a forgalomból.

A nyugat-európai országokban tapasztalható, növekvő atomenergia-ellenesség kapcsán az egyesület kifejtette: nem lehet nem észrevenni, hogy a három leginkább érintett országban, Németországban, Svájcban és Olaszországban az antinukleáris közhangulat szorosan kötődik a kormányok általános kritikájához. Németországban a kormány két fontos tartományi választás előtt hozott atomerőmű-ellenes döntéseket. Olaszországban a népszavazás főleg a Berlusconi-féle politika elutasítását célozta, s nem változtatott azon a helyzeten, hogy ott egyetlen atomerőmű sem működik.

Egy reális energiastratégia valamennyi forrással és lehetőséggel megalapozottan számol és igyekszik felhasználni azok valamennyi előnyét, szögezi le az egyesület. Ugyanúgy helytelen lenne a következő évtizedek áramellátását csak az atomenergiára alapozni, mint ahogy helytelen azt hinni, hogy a megújuló források képesek lesznek minden környezetterhelést eltüntetve elegendő villamos energiát termelni. Ezért úgy véljük, hogy az elkövetkező ötven évben az atomenergiának meg kell tartania jelenlegi szerepét a magyar gazdaságban. Ehhez pedig, mind a meglévő paksi blokkok üzemidejének meghosszabbítására, mind pedig új blokkok építésére szükség van – zárul az egyesület közleménye.