Akcióterv a nukleáris biztonság javításáért

Akciótervet dolgoz ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a nukleáris biztonság javítása érdekében a pénteken véget ért bécsi miniszteri konferencia nyomán, számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója záró felszólalásában kijelentette, a konferencia elérte fő célját, azt, hogy útnak indítson egy folyamatot, amely biztonságosabbá teszi a nukleáris energia felhasználását. A tagállamok még az elmúlt hétfőn, miniszteri állásfoglalásukban akcióterv kidolgozásával bízták meg a főtitkárt és hangsúlyozták elkötelezettségüket a biztonság javítása mellett.

Amano a NAÜ szerepének erősítését kezdeményezte, kötelező, rendszeres ellenőrzéseket javasolt, amelyeket a szervezet szakemberei végeznének, és szigorúbb nemzetközi normákat. A 151 tagú nemzetközi szervezetnek jelenleg nincsenek általánosan kötelező érvényű biztonsági előírásai, csak ajánlásai; szemléit a tagállamok meghívására végzi.
Amano pénteken ismét kijelentette, erőteljes támogatást érez kezdeményezése mögött. A tagállamok közös állásfoglalása ugyanakkor nem terjedt ki a részletes javaslatokra, így továbbra is a tagállamokon múlik, hogy megvalósulnak-e a NAÜ kötelező ellenőrzései. A tagállamok egy része, köztük az európai országok már korábban elfogadták a NAÜ ellenőrzéseit. Az akciótervet a NAÜ 35 tagú igazgatótanácsa és a közgyűlés szeptemberi ülése elé fogja beterjeszteni a főigazgató, írta meg az MTI.