Repülőtéren tesztelték reflexeiket

Fotó: Kövi Gergő

Hány méter kell ahhoz, hogy 100 km/h-val haladó autó megálljon? Hogyan fékez egy autóvezető, ha hirtelen megáll az előtte haladó kocsisor? Mit kell tenni, ha egy autó fara kitör a jeges úton? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel bombázta Székely Gyula instruktor az atomerőmű tűzoltóit a tököli repülőtéren kialakított vezetéstechnikai központban. Mi tagadás, az alapvetőnek tűnő kérdésekre is lassan érkezett a válasz. A többség – és ez persze koránt sem csak az erőműves tűzoltókra igaz – rutinból vezet, és már nem emlékszik, vagy tán’ nem is tudta mindezt. Székely Gyula éppen ezért hozta létre a már említett központot, hogy ott gyakorló vezetők számára tartson közepes és nagysebességű tréningeket, ahol megtapasztalhatják, hogyan viselkedik az autó száraz, vizes, esetleg jeges, havas úton például akkor, ha vészfékeznek, sőt ha eközben még a kormányt is eltekerik.

Fotó: Kövi Gergő

Ezt az utakon nincs mód kipróbálni, fogalmazott Bőhm Péter parancsnok. Azt is elárulta, hogy Tökölre ugyan csak tavaly óta járnak tréningezni, de a gépkocsivezetők továbbképzésének már tízéves múltja van. Azóta jár hozzájuk évente kétszer hivatásos oktató, aki segít a KRESZ felidézésében, a módosítások megismerésében, sőt a rutinpályán és városi forgalomban a gyakorlati tudnivalókat is felfrissítik. – Nálunk nagyon rövidek a vonulási távolságok, kevés lehetőség van éles helyzetben gyakorolni – húzta alá Bőhm Péter hozzátéve, hogy náluk fő szempont, hogy kiérjenek a kárhelyre időben és épségben. Eddig nem történt még baleset vonuláskor, de nemcsak munkatársai, hanem a segítségre várók miatt is fontos, hogy célba érjenek.

A tököli tréning, amelyen minden gépkocsivezetőnek részt kell vennie, ebben segít. Itt megismerhetik a gépkocsi viselkedését, s azt is, hogy ők maguk miként reagálnak váratlan helyzetekre, s annak milyen következményei vannak. Arra is lehetőség van, hogy addig ismételjék a helyes mozdulatsort, amíg az rutinná nem válik. A pályán lehet büntetlenül virtuskodni is, ami végeredményben e célok elérését szolgálja.

Fotó: Kövi Gergő

Székely Gyula nem kímélte a tréningre érkezetteket, gyakorlott szemmel a legkisebb bakit is kiszúrta, ami szigorú dorgálást vont maga után. Az instruktor azonnal mondta, mutatta a helyes magatartást, legyen az a vezetés közbeni testtartás, megfelelő kormányfogás, vagy a koncentráció hiánya. Szigorúsága nem véletlen, hiszen – mint szlogenje is szól – célja az, hogy a maga eszközeivel segítsen abban, hogy az utakon senki ne haljon meg értelmetlenül. A tűzoltók esetében még egy fontos érv szólt a gépkocsivezetők jó teljesítménye mellett: az Atomix Kft.-nél működő teljesítményértékelési rendszer lényege ugyanis az, hogy a felkészültség szoros összefüggésben van a bérekkel. Náluk tehát zsebre is megy az, hogy képességeiket, tudásukat folyamatosan csiszolják.