A melegrekord megdőlt, az áramfogyasztási csúcs még nem

A napok óta tartó rekkenő hőség nem okoz fennakadást az atomerőmű működésében annak ellenére sem, hogy a Duna vízállása viszonylag alacsony, a víz hőmérséklete pedig hétfőn 23-23,5 Celsius fok volt. A hűtéshez van elegendő mennyiségű víz, a hőterhelés pedig nem haladja meg az előírt értékeket, tudtuk meg Mittler István kommunikációs igazgatótól. Az erőmű történetében még nem volt olyan, hogy vissza kellett volna terhelni a blokkokat azért, mert nem tudjuk biztosítani a hűtővizet, hangsúlyozta. A Dunából kivett víz és a visszabocsátott közötti hőmérsékletkülönbség nem érheti el a 11 Celsius fokot, illetve a visszabocsátás helyétől 500 méterre nem haladhatja meg a vízhőmérséklet a 30 Celsius fokot, Négyblokkos üzem esetén másodpercenként 100-120 köbméter vizet emelnek ki a hűtéshez, emlékeztetett. A kettes blokkot hónap elején állították le éves, tervszerű karbantartásra. Az ütemterv szerint hónap végén tér vissza a villamosenergia-termelésbe. A másik három blokk százszázalékos teljesítményen üzemel.

A hétfő reggeli operatív értekezleten azt a megbízást kapta a szolgáltatási főosztály, hogy mérjék fel kell, van-e elegendő mennyiségű ivóvíz azoknak a munkavállalóknak, akik szabadban, vagy nem légkondicionált helyiségekben dolgoznak.

A melegrekord igen, a nyári villamosenergia-fogyasztási csúcs nem dőlt meg, de erre minden esély megvan, hiszen 26 fokos átlaghőmérséklet felett fokonként 60-100 megawattal nő a napi fogyasztás, tudtuk meg Tari Gábortól. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vezérigazgatója azt mondta pénteken 5900, hétfőn már több mint 6000 megawatt volt a hazai fogyasztás, amelyből 1700 megawattnyit importból fedeztek. A beépített erőművi kapacitás 9000 megawatt, így van elegendő tartalék, mondta el Tari Gábor, aki arról is beszámolt, hogy a nyári fogyasztási csúcs már alig marad el a télitől, ami 6600 megawatt volt tavaly.