Hírek röviden

Három kulcsemberét is nélkülöznie kell a norvég Tromsönek az MVM Paks ellen a csütörtöki Európa Liga-selejtezőn. Per-Mathias Högmo vezetőedző nem számíthat csapata két legrutinosabb tagjára, a 18-szoros finn válogatott középhátvéd Miika Koppinenre és a legendás norvég csatárra, Sigurd Rushfeldtre. Egyik játékos sem épül fel augusztus előtt, mindketten csak most kezdték el a labdás edzéseket, írja a Nemzeti Sport. A Tromsö harmadik hiányzója az első számú kapus Marcus Sahlman lehet, aki a Valerenga elleni hétvégi bajnoki meccsen Luton Sheltonnal ütközött, és sérülten maradt lent.

Kormánybiztos kinevezésére lehet szükség a Lévai-projekttel kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolására, a kérdést meg fogja vizsgálni a tárca – áll Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Oláh Lajos MSZP-s képviselőnek írt levelében. A szakminiszter negyedévente tájékoztatná az országgyűlési képviselőket a Lévai projekt lépéseit illetően, mely a bővítéssel kapcsolatos szakmai, engedélyezési, képzési, infrastrukturális beruházási konstrukciókat hívatott átvilágítani.

A kormány várhatóan szerdán foglal állást a 2030-ig szóló magyarországi energiastratégiával kapcsolatban – nyilatkozta Bencsik János, a fejlesztési tárca államtitkára. Az energiastratégia az atomenergia jelenlegi kapacitásaiknak megőrzésével, a hazai szénbázisú áramtermelés arányának szinten tartásával, és a zöld áram arányának, illetve mennyiségének növekedésével számol. Az államtitkár hangsúlyozta, a Fukusimában történtek ellenére jelenleg nincs valós alternatívája az atomenergiának, mivel a szakemberek előrejelzése szerint a magyarországi villamosenergia iránti igény a jövőben jelentősen bővülhet.