Két szupermotort kapott a paksi autópálya-rendőrség

Fotó: Szaffenauer Ferenc

Két nagy teljesítményű BMW R900RT típusú szolgálati motor került a paksi autópálya-rendőrséghez a közül a 60 darab kizárólag rendőrségi használatra kialakított motorkerékpár közül, melyet az Országos Rendőr-főkapitányság autópálya alosztályok számára adott át a hetekben.

A nagy teljesítményű járművek használatához speciális képzés és úgynevezett típusvizsga elvégzése szükséges, ezek birtokában ketten dolgoznak az új szupermotorokkal a paksi alosztálynál. Feil Csaba lapunknak elmondta, a hatvan darab új motor közül azok az alosztályok kaphattak egyet-egyet, ahol már régiek álltak csak rendelkezésre, vagy ahol eddig egyáltalán nem volt ilyen jármű, ezek közé tartozik Paks is. A rendőr főhadnagy hozzá tette, az elmúlt hónapokban két nagy teljesítményű Skoda Octavia RS típusú szolgálati kocsival is gazdagodott gépjárműparkjuk, emellett egy kiválóan felszerelt forgalomtechnikai kisbusszal is rendelkeznek, melyben többek között aggregátor, szonda, laptop, fénymásoló, nyomtató és minden egyéb olyan eszköz megtalálható, mely ellenőrzések, illetve baleseti helyszínelések alkalmával kiváló szolgálatot tesz.

Fotó: Szaffenauer Ferenc

Az autópálya alosztályhoz érkezett két szupermotor, melyeket nagy számban alkalmaz a német autópálya rendőrség is, igen nehéz, testes járművek, körülbelül 320 kilogrammot nyomnak, így körültekintő kormányzást és jó fizikumot igényelnek vezetőjüktől. A közel öt és fél millió forintot érő motorkerékpárok felszereltsége kimagasló, az ülés- és markolatfűtésnek köszönhetően zord időben is kényelmesen használhatóak. Az új BMW-k teljesítménye is kimagasló, így könnyedén felveszik a versenyt a gyorshajtókkal, tájékoztatott Feil Csaba, aki hozzátette, a fejlesztéseknek köszönhetően kielégítő a gépjárműparkjuk, mely a napi szolgálat elvégzéséhez megfelelő, csupán ritkán, rendkívüli események bekövetkeztekor lenne szükség több emberre és járműre. A Paksi Autópálya Alosztály 22 főből áll, ebből 19 személy a végrehajtó állomány tagja és 57 kilométeres szakasz tartozik a felügyeletük alá.