Európa-bajnokságon áll rajthoz Gyutai Adrián

Európa-bajnokságon áll rajthoz idén 125 GP kategóriában a Paksi Autó- és Motorsport Egyesület fiatal versenyzője, Gyutai Adrián. Az immár főiskolás fiatalember nem az egyetlen persze a PAMSE tagjai közül, aki versenyeken tesz próbára magát. Az autósport szakosztály versenyzői 2005 májusától állnak rendszeresen rajthoz a rallycross versenyeken, mondta el a szakosztály vezetője, Dóczi Szilárd, aki Horváth Sándor, Kónya Zoltán és Piskolti Győző mellett maga is gyűri az idén teljesen újjáépített Trabant 800 Specialt. Az eddigi legjobb eredményt 2009-ben értek el, akkor kategóriabajnokságot nyertek. Idén csupán egy versenyen voltak Magyarbólyban, amit meg is nyertek. Az ok egyszerű, rendkívül költséges műfaj az autóverseny, és persze a motor is, derül ki az egyesület elnöke, Payer László szavaiból, aki elmondta, hogy köszönettel tartoznak mindazoknak, akik adójuk egy százalékával segítették egyesületüket, ám továbbra is várják a támogatókat, hiszen a nevezési díjak, üzemanyag-, gumi- és szervizköltségek igen tetemesek.

Fotó: PAMSE

Szintén a szakosztály színeiben „bontogatja szárnyait” egy 17 esztendős, tehetséges gokartversenyző, Kuminka Krisztián is, aki jövőre – ha sikerül megteremteni a pénzügyi feltételeket – a mostaninál több versenyen szeretne indulni. Márkus László beszámolt arról, hogy az anyagi tényezők az enduro és motocross szakosztály programjait is erősen befolyásolják. A szakosztályvezető elmondta, hogy az utóbbi két évben le kellett mondaniuk a 2000 óta rendszeresen szervezett országos bajnokságról. Abban viszont nincs változás, hogy az ország legjobb versenyzői náluk indulnak, és az utóbbi néhány évben Németh Kornél, valamint Szvoboda Bence jóvoltából mindkét kategóriában tudják hozni a bajnoki címet. Sok nem paksi versenyző dönt úgy, hogy a PAMSE színeiben váltja ki licencét, és a paksi egyesület hírnevét öregbíti. – Nagyon szeretnénk versenyeket, nyílt napot rendezni, és várjuk az utánpótlást – húzta alá Márkus László. Payer László hozzáfűzte, éppen ezért települtek ki a sportágválasztóra is.

Az egyesület üdvöskéje, a gyorsasági szakosztály 2009-től versenyző tagja, Gyutai Adrián, akinek életében az utóbbi időben jelentős változások történtek: ettől a tanévtől a Dunaújvárosi Főiskola hallgatója, s ebben a szezonban új kategóriában, 125 GP-ben áll rajthoz. Adrián elindult a magyar bajnokságban, de az egy forduló után, nevezők híján megszűnt. Maradt az Alpok-Adria, amely lehetőséget jelent az Európa-bajnokságra történő kvalifikációra. A sorozat első négy helyezettje automatikusan részt vehet az Eb-n, Gyutai Adrián azonban ötödik helyen végzett. Ennek ellenére – az Európai Gyorsasági Motorsport Szövetségtől kapott szabadkártyának köszönhetően – egyedüli magyarként ott lesz október elején Spanyolországban. Persze addig az egyesületnek, illetve elsősorban édesapjának, aki mindenben segíti őt, elő kell teremtenie az induláshoz szükséges pénzt.