Lasszóval fogott Európa-bajnoki arany

Új példaképek születtek – fogalmazott Hajdú János polgármester Polányi Máté és ifj. Ledneczki László teljesítményét értékelve. Hozzátette, a kitartás, fegyelem, szorgalom és alázat meghozta eredményét. Minderről annak kapcsán beszélt Hajdú János, hogy a Csámpai Lovassport Egyesület két versenyzője remekül szerepelt a svájci Matzendorfban rendezett lasszó Eb-n. A két sportoló tiszteletére tegnap a városházán kis ünnepséget rendeztek, ahol Hajdú János azt is elmondta, hogy a polgármesteri keretből százezer forintot juttat az egyesületnek, amelynek vezetősége dönthet arról, hogy személyes jutalmazásra vagy eszközvásárlásra fordítja a pénzt. Mindezen túl köszönetet mondott a két sikeres Eb-szereplőnek, hogy a város hírnevét öregbítették. Legnagyobb érdem, hogy a feltételeket maguk teremtették meg, éveken át gyakoroltak, sikerüket maguknak köszönhetik, hangsúlyozta.

Fotó: Vida Tünde

Csapó Sándor, a Csámpai Lovas SE elnöke emlékeztetett arra, hogy Polányi Máté tavaly Németországban Európa-bajnok lett. Idén megvédte címét, sőt tetézte is: akkor egy számban lett Európa legjobbja, az október 8-9-én, Svájcban rendezett Eb-n két számban és összesítésben is Európa-bajnok lett. Tanítványa, ifj. Ledneczki László az úgynevezett greenhorn, „zöldfülű” kategóriában indult el és lett harmadik, ami különösen annak fényében számít kiemelkedő sikernek, hogy 13 éves kora ellenére a felnőttek között érte el.

Máté – mint már megírtuk – eleinte csupán egy dobásnemet ismert, azt, hogy egyáltalán több is létezik, a világhálón böngészve tudta meg. Ugyancsak innen leste el a fogásokat, amelyeket aztán rendíthetetlen kitartással gyakorolt és gyakorolt. A sikerhez – szerinte nem is kell más – csupán a rengeteg gyakorlás. Versenyről szóló beszámolójából azonban kiderült, hogy némi ravaszság sem árt, Máté ugyanis a verseny előtt néhány trükklasszó mutatvánnyal igyekezett „megtéveszteni” riválisait, akik ezt látván joggal hihették, hogy bonyolult dobásokat kell bevállalniuk, ha fel akarják venni a kesztyűt. Máté azonban okos taktikával, a bonyolultabb és biztosabb dobásfajtákat kombinálva állította össze programját, ami be is vált. Máté kedvence most az ocean wave, ami nagyjából annyit tesz, hogy először a test körül körbe kell forgatni a lasszót, majd előre eldobni a műborjúra. Ezt a dobásnemet tudomása szerint Európában rajta kívül senki nem műveli.

Ledneczki Laci – mint elárulta – hatévesen kapta első lasszóját. A fogásokat Mátétól tanulta, míg trénere lóról és földről is mutatott be gyakorlatokat, addig ő csak földről. Ez nem jelenti azt, hogy a lovon ne érezné otthon magát, az idei magyar bajnokságban és a western kupasorozatban is remekül szerepelt. A sikerhez rendkívül sok gyakorláson át vezet az út, árulta el az ifjú Eb-bronzérmes. Most az iskola mellett kevesebb idő jut rá, de nyaranta a napok reggeltől estig gyakorlással telnek. A lasszózásnak egyébként a tengerentúlon vannak hagyományai, Európában pedig Olaszország a bázisa. Az Eb-n svájci, német és osztrák versenyzők mellett egyedüli magyarként vett részt Polányi Máté és Ledneczki László.

Fotók a svájci versenyről az egyesület honlapján itt tekinthetők meg.