Kint rátermettségre és önbizalomra van szükség

Fotó: Babai István

Első kiutazásakor még csupán a kalandvágy és kíváncsiság hajtotta Magyar Melindát, később barátok és biztos megélhetés várta vissza Londonba. Mint mondta, már a kezdetektől könnyen beilleszkedett az Egyesült Királyság színes olvasztótégelyébe, amit mára második otthonának érez.

Melinda a pécsi egyetemen kezdte meg tanulmányait magyar–kommunikáció szakon, majd a negyedik szemesztert követően úgy döntött, kipróbálja magát külföldön is. Kezdetben egy ismerőse segítette az elindulásban: bár azelőtt sosem járt Londonban, már az első benyomása pozitív volt és a szerencse is mellé szegődött, ugyanis hamar munkát talált egy pizzériában. Bár kiutazása csupán rövid nyári kalandként indult, korán megtapasztalta a külföldi munkavállalás anyagi előnyeit, így tovább maradt. Ugyanazért a munkáért sokkal jobban fizetnek, mint itthon, a jól dolgozót megbecsülik, ha megfelelően teljesítesz, akkor hosszú távon terveznek veled, ösztönöznek a tovább-, feljebb lépésre, fejtette ki.

Egyetemi tanulmányai befejeztével a szakmájában szeretne elhelyezkedni Angliában, amihez kezdeti tapasztalatként jó szolgálatot tesz, hogy az elmúlt években dadusként, pótanyukaként gyermekekkel foglalkozott. Mint mondta, mivel képzését ebben a félévben szeretné befejezni az egyetemen, nem zavarta, hogy kvalitásainál, Magyarországon folytatott tanulmányainál egyszerűbb feladatokat kellett kint elvégeznie.
– Lényegesnek azt tartottam, mint itthon is, hogy minden munkát tisztességgel lássak el – mondta. Első munkahelyén a családias légkör ellenére rövidesen új kihívásokra vágyott, így szegődött el brit családok csemetéi mellé kezdetben pótanyukának, majd nevelőnek, ahol 4-12 éves gyerekeknek tartott foglalkozásokat. Azt vallja, bár a beilleszkedés könnyen megy egy olyan befogadó társadalomban, mely különböző kultúrájú és nemzetiségű emberek olvasztótégelye, a külföldi munkavállaláshoz mindenképpen bátorságra, rátermettségre és önbizalomra van szükség: a nyelvtudás mellett fontos a munkabírás, a rugalmasság és főleg az a fajta hozzáállás, hogy igenis meg tudod, meg fogod oldani az előtted álló feladatot, ecsetelte. Melinda elmondta, kint megtalálta önmagát, a pozitív tapasztalatok és a kedvező bérezés ellenére azonban nem könnyű a hozzátartozóktól és a barátoktól való elszakadás. Hosszú távon az otthonteremtést itthon, családja közelében képzeli el.