Új tüdőszűrő röntgen a városi rendelőintézetben

Új mellkas-felvételi röntgent vásárol a város, az erről szóló szerződést ma írta alá Hajdú János polgármester. A korszerű, pontos képet adó berendezés a daganatos betegség korai felismerésében is segítséget nyújt.

Fotó: Szaffenauer Ferenc

A tüdőgondozóban jelenleg működő tüdőszűrő készülék ma már elavultnak számít, hiszen több mint 25 éves, javítási költsége magas, felbontási képe sem a mai kornak megfelelő. Manapság a tüdőszűrésben a TBC visszaszorulásával a korai daganat felismerésre tevődött át a hangsúly, a korai kiszűréshez és ezzel a beteg életkilátásainak növeléséhez szükséges a pontosabb képet adó, korszerű berendezés.

A készülék év végétől szolgálja majd a betegeket, akiknek onnantól nem a Deák Ferenc utcai tüdőgondozóba kell szűrésre menniük, hanem a városi rendelőintézetbe. Ez az első lépése annak, hogy a tüdőgondozó a Táncsics utcai épületbe költözhessen. A szakmai stáb a gyógyászati központ új szárnyának megépüléséig marad a Deák Ferenc utcában, ahova informatikai úton jutnak el a digitális leletek. A beteg anyagait egy adatbázisban tárolják majd, ami lehetővé teszi, hogy a Deák Ferenc utcában dolgozó tüdőgyógyász, illetve a városi rendelőintézet röntgen szakorvosa egymás leleteit felhasználva nyomon kövesse a változásokat egy beteg esetében, ugyanakkor a páciensnek nem kell a dokumentumokat magával vinnie.

Az új tüdőszűrő berendezést a városi rendelőintézet földszintjén, a jelenlegi röntgen-ultrahang részlegen helyezik el, amelyhez némi átalakításra van szükség az épületben. A belsőépítészeti munkálatok rövidesen elkezdődnek, amely során a páciensek megértését és türelmét kérik. Az 59 millió forintos készülék beszerzéséhez a Paksi Atomerőmű Zrt. mint nagyadózó járult hozzá, ebben az esztendőben erre fordítják azt a 40 millió forintot, amely felhasználásáról a cég dönthet. A fennmaradó összeget, valamint a belsőépítészeti átalakítás költségét az önkormányzat biztosítja.