Elkezdődött az üzemidő-hosszabbítás engedélyeztetése

Fotó: Kövi Gergő

Benyújtotta a nukleáris hatósághoz az 1. blokk továbbüzemeltetéséhez szükséges engedélykérelmet a Paksi Atomerőmű Zrt. Hamvas István vezérigazgató azt mondta, a legfontosabb mérföldkő az lesz, amikor jövő év végén a hatóság dönt a beadványról. Ezt az eljárást a további blokkoknál, üzembe helyezésük sorrendjében újra el kell majd végezni.

Hamvas István aláhúzta, hogy az atomerőmű műszaki állapota, az eddig elvégzett fejlesztések és biztonságnövelő beruházások, valamint a tervezett intézkedések lehetővé teszik az eredeti 30 éves üzemidő további 20 évvel történő meghosszabbítását. Kiemelte, hogy az alapot az adja terveikhez, hogy a négy paksi blokk nagy megbízhatósággal, biztonságos üzemvitellel biztosítja a hazai villamosenergia-termelés jelentős hányadát. Ez az arány tavaly 42% volt.  Az erőmű biztonságát a folyamatos fejlesztések és biztonságnövelő intézkedések mellett jól képzett, elkötelezett munkatársak garantálják, akiknek munkájukat, hasonlóan az atomerőműben zajló tevékenységhez, a biztonságtudatosság hatja át, hangsúlyozta a vezérigazgató, aki arról is beszámolt, hogy az üzemidő-hosszabbítás előkészítése tíz éve kezdődött el. Az eltelt idő alatt – azon túl, hogy a parlament elsöprő többségű támogatását és a környezetvédelmi engedélyt is abszolválta az erőmű – sorra elvégezték a szükséges átalakításokat, igazolták azt, hogy a nem cserélhető berendezések a meghosszabbított üzemidő végéig megbízhatóan üzemelnek.  A paksi atomerőmű biztonsága jelenleg megfelel a hasonló korú nyugati erőművekének. Ezt alátámasztják a hazai és nemzetközi szervezetek által lefolytatott vizsgálatok is, és ezt igazolja a közelmúltban zajlott célzott biztonsági felülvizsgálat (cbf) is, folytatta Hamvas István. Szavai szerint a PA Zrt. a folyamatos biztonságnövelő intézkedéseivel már korábban kielégítette azokat az elvárásokat, melyeknek való megfelelést a cbf során kellett igazolni.

– A jelentés megállapításai igazolták várakozásainkat, hiszen a paksi atomerőmű blokkjai megfelelnek a nemzetközileg elfogadott, a hazai hatóságok által előírt követelményeknek, beleértve az esetleges belső és külső hatásokkal szembeni védettség kritériumait is – mondta el Hamvas István, hozzátéve, hogy feltártak olyan lehetőségeket, amelyek tovább javíthatják a létesítmény védettségét. Ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtását két ütemben, 2015 és 2018 végéig hajtják végre.

Az erőmű vezetője arról is beszámolt, hogy a Duna vízszintjének emelkedése miatt már nincs érvényben a készültség. Hozzáfűzte, hogy az alacsony vízállás valójában nem jelentett gondot, a négy blokk mindvégig maximális teljesítményen üzemelt.