Mit nézzünk ma?

A Szedegetők (The Gleaners and I) című Agnes Varda film pörög a vásznon december 14-én 16 órakor a Paksi Képtár filmklubjában. Agnes Varda dokumentumfilmjét a tizenkilencedik századi francia tájfestő nemzedék egyik kiemelkedő alakja, Jean Paul Millet Kalászszedők című festménye ihlette. Varda a művészhez hasonlóan megfigyeli az őt körülvevő világ részleteit, digitális kamerájával rögzíti, amit maga körül lát és észrevesz: a kukázót, a művészt, a gyümölcs-szedőt, és még saját magát is lencsevégre kapja. Ő is a szedegetők közé tartozik, kamarájával helyzeteket, embereket gyűjtöget.

December 14-én szerdán a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete kihelyezett karácsonyi ünnepséget tart a paksi polgármesteri hivatalban, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Szerdán 17 órától a régi magyar filmek kedvelőinek az 1934-es Meseautó című vígjátékot vetítik Tolnay Klári, Kabos Gyula és Gózon Gyula főszereplésével a dunakömlődi faluházban. Szintén filmklub keretében 18 órától a paksi művelődési központ olvasótermében Szőts István Emberek a havason című filmjét ajánlja Gutai István a filmbarátoknak. A programra a belépés díjtalan.