Péntek 13 a betörőknek is szerencsétlen

Felmérések szerint az emberek 8-10 százaléka hisz abban, hogy ha egy hónap tizenharmadik napja péntekre esik, az szerencsétlenséget jelent. Ez a világ egyik legismertebb és legelterjedtebb babonája, amelynek rossz híre a XX. század első felében olyan erős volt, hogy New York felhőkarcolóinak 80 százalékában kihagyták a 13-ast az emeletek számozásából, a szállodákban nem volt 13-as szoba, a kórházakban 13-as kórterem, a színházak nézőterén 13. sor, az utcákon 13-as házszám. Magyarországon néhány évvel ezelőtt nyugalmazták a Malév flotta utolsó olyan gépét, a Boeing 767-est, amin a 12-es széksort rögtön a 14-es követte.

Az elmúlt pár évtizedben több tanulmány is született, amelyek statisztikai adatokkal próbálták alátámasztani, vagy éppen cáfolni a babona igazát, olykor vicces eredményekkel. Egy holland tanulmány 2008-ban a biztosítótársaságok adatbázisai alapján azt állapította meg, hogy míg egy átlagos pénteken 7800 közlekedési baleset történik, ha az a péntek tizenharmadikára esik, ez a szám 7500-ra csökken. Egy másik felmérés pont azt próbálta meg alátámasztani, hogy péntek 13-án sokkal több a bűncselekmény, mint egyéb más napokon: egy biztos, 2009-ben szerencsétlen nap köszöntött a betörőkre Pakson, amikor fél éves fosztogatás után a Paksi Rendőrkapitányság munkatársai egy autós üldözést követően kézre kerítette őket.

A három férfit, akiket több mint tíz betöréssel és lopással gyanúsítottak, azután fogtak el Pusztahencsén, hogy gépkocsijukkal megpróbáltak elmenekülni a járőrök elől. A férfiak autójából betörésekhez használt eszközök kerültek elő, a házkutatások során pedig az ellopott értéktárgyakat is lefoglalták a rendőrök. A betöréseket 2009 júliusa óta követték el és öt hónappal később, november 13-án pénteken sikerült kézre keríteni a tetteseket.

Péntek tizenharmadika egyébként minden évben legalább egyszer és legfeljebb háromszor van, idén éppen ilyen tripla év van, január után áprilisban, aztán júliusban is péntekre fog esni tizenharmadika.