Elkezdődött a WANO-partnervizsgálat az atomerőműben

Harmadízben veti alá magát teljes körű WANO-partnervizsgálatnak a paksi atomerőmű. Az Atomerőműveket Üzemeltetők Világszövetsége különböző nemzetiségű szakemberekből álló vizsgáló csoportja hétfőn kezdte meg a munkát Pakson. Összesen tíz területet , köztük a karbantartást, tűzvédelmet, oktatást, vizsgálják helyszíni bejárások, ellenőrzések és személyes interjúk útján. A szakértői csoportnak orosz, örmény, ukrán, bolgár, finn, szlovák és amerikai tagjai is vannak Vezetője a cseh Zbynek Grunda, helyettese a szintén cseh Jaroslav Vlcek.

Mittler István, a PA Zrt. kommunikációs igazgatója úgy tájékoztatott, hogy a felülvizsgálatot az MVM Csoporthoz tartozó paksi atomerőmű kezdeményezte, hogy összehasonlíthassa tevékenységét a legjobb nemzetközi tapasztalatokkal. A külső, független szakemberek által végzett alapos és objektív WANO-vizsgálat ugyanis azt szolgálja, hogy a tagerőművek saját gyakorlatukat összevessék a nemzetközivel. A huszonegy fős csoport hétfőn kezdte meg munkáját a paksi atomerőműben. A vizsgálat március 2-ig tart. Ezt másfél-két év múlva egy utóvizsgálat követi majd, ami arra szolgál, hogy a vizsgálók a helyszínen győződjenek meg az eredeti vizsgálatuk tapasztalatainak hasznosításáról, eredményességéről.

A világszövetség – megalakulását követően – az első partnervizsgálatát a paksi atomerőműben folytatta le 1992 februárjában. Tizenhárom évvel később, 2005-ben került sor a második ellenőrzésre Pakson.