Lemezt ad ki a pedagóguskórus

Nagyra törő álmokat dédelget és ehhez mérten nagy léptekben halad a Paksi Pedagógus Kórus. Bár az énekkar még kétéves sincs, máris lemezt készít. Simon Péter karnagy elmondta, hogy olyan minőségi kórusmunkát szeretnének végezni, amire még nem volt példa Pakson. Saját eszközeikkel szeretnék Paks hírét vinni és bíznak abban, hogy a város kulturális értékként tekint a kórusra.

Fotó: Molnár Gyula

Simon Péter arról is beszámolt, hogy a helyi értékek ápolására, felkarolására – ami esetükben a lemezfelvételt jelenti – az önkormányzat humánpolitikai bizottságánál pályáztak sikerrel. A most készülő cd finanszírozására elnyert 350 ezer forint a felvétel költségeit fedezi is, de az majd a „végelszámolásnál” derül ki, hogy sokszorosítani hány példányban tudják. A terv 4-500 darab, ami kereskedelmi forgalomba nem kerül, a kórus működésének hátterét adó egyesület és a város tulajdona lesz. Későbbiekben persze lesz mód a további sokszorosításra. Az, hogy elkészül a lemez, mérföldkő a kórus életében, árulta el a karnagy. A kórus – mint mondta – egy hétvégét töltött a felvétellel, amelynek a Pro Artis művészeti iskola adott otthont. A korongra került művek között kortársak és klasszikusok egyaránt vannak. És van paksi szerző is, ugyanis Károly János szinte teljes miséje és Ave mariája ott van a felénekelt darabok között. Mint ahogyan ott van Ligeti György Magány című darabja, két Mozart-feldolgozás, és Farkas Ferenc pataki diákdalai közül néhány.  Simon Péter kiemelte, annak ellenére, hogy hálásabb a klasszikusok közül választani, neki határozott célja, hogy minél több kortárs magyar és lehetőség szerint paksi szerző művét tanulják meg és énekeljék.

A Paksi Pedagógus Kórus vezetője azt is elárulta, hogy még sok-sok munka vár rá és a hangmérnökre addig, amíg végleges formát ölt a hanganyag, az azonban már biztos, hogy tavasszal tartanak egy lemezbemutató hangversenyt, ám ennek pontos időpontját még nem tűzték ki.