A bírság kétséges, a szolgáltatás jár

Még nincs kidolgozott kamarai javaslat arra vonatkozóan, hogy aki elmulasztotta a kötelező kamarai regisztrációt március elsejéig, az kaphat-e bármilyen haladékot ennek pótlására. Jelen állás szerint az adóhatóság feladata lesz behajtani az ötezer forintos regisztrációs díjat, a jelenlegi szabályok miatt azonban egyelőre nem teheti meg, mert az összeg önmagában túl alacsony az eljárás elindításához. A regisztrációs teendőkről február 20-án tartott tájékoztatót Pakson az illetékes területi kamara.

A kötelező kamarai regisztráció ez év januárjában lépett életbe. A cégeknek idén januártól máig, azaz március elsejéig kötelezően regisztrálniuk kellett magukat a területi kamaránál. A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján elérhető adatlap szerint a cégeknek meg kellett adniuk többek közt a cégméret-kategóriájukat, a tevékenységi körüket, a székhelyük adatait és elérhetőségeiket. Emellett eldönthették, hogy megadják-e a statisztikai létszámot és az árbevételükre, valamint a külkereskedelmi tevékenységükre vonatkozó adataikat. Ezekből a kamara nyilvántartást készít a célból, hogy javítsa az üzleti forgalom biztonságát, valamint a vállalkozások és a kormányzat számára is könnyen hasznosítható adatbázist hozzon létre.

A regisztráció ugyanakkor nem volt ingyenes, minden vállalkozásnak 5000 forintot kell befizetnie évente, amit amennyiben március elsejéig elmulasztott megtenni, az adóhatóság feladata lesz behajtani. Sajtóértesülések szerint ennek ellenére nem kell rettegniük a cégeknek, hogy kopogtatna az adóhivatal, ugyanis a NAV nem indíthat tízezer forintnál alacsonyabb összegért behajtást. A jelenlegi szabályok szerint két év nemfizetés után indulhat meg az eljárás, ám nem kizárt, hogy ezzel kapcsolatban jogszabály-módosítás születik a közeljövőben.

Bár a vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá, a regisztráció fejében ingyenes kamarai szolgáltatás is jár, mondta el lapunknak Gubien-Dubai Erika, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa. Ezek közé tartozik a gazdasági, pénzügyi, adózási és hitelkérelemmel kapcsolatos tanácsadás, az üzleti partnerkeresés és a pályázatfigyelés is. Gubien-Dubai Erika hozzátette, a vállalkozásokkal kapcsolatos kamarai nyilvántartás legkésőbb június 1-jéig elkészül és az interneten, a területi kamara honlapjáról szabadon elérhető lesz.