Állati maradványokat találtak a konténerben

Közeledik a tavasz – ezt tapasztalják a DC Dunakom Kft. munkatársai is, amikor rendszeres bejárásaikon ellenőrzik a lakossági hulladékgyűjtő szigeteket. Egyre többször lepi el ugyanis a konténerek környékét is a szemét: ha nem fér az edényekbe, egyszerűen melléborítják, és nem egyszer előfordul, hogy állati eredetű hulladék kerül a kukákba. Ennek elhelyezése a gyűjtőszigeteken a fertőzésveszély miatt tilos.

Az elmúlt napokban két gyűjtőszigeten is, az ürgemezein és a Fehérvári út végén lévőben bukkantak vaddisznó-irhára a DC Dunakom Kft. munkatársai. Egyéb állati maradványt is találtak már a konténerekben: volt, hogy egy elhullott állat fejére bukkantak. Az ilyen hulladékot a városi szeméttelep előtti úgynevezett dögkonténerekbe kellene elhelyezni, hiszen veszélyes hulladéknak minősül, ártalmatlanítása az illetékes hatóság dolga. Aki nem az előírásoknak megfelelően jár el, 30 ezer forintig terjedő köztisztasági bírsággal sújtható. Már ha sikerül az „elkövető” beazonosítása, ami nem egyszerű feladat, csak az esetleges szemtanúk beszámolója segítheti ebben a városgondnokok munkáját.

Gyakori probléma az is, hogy építési törmeléket helyeznek el a lakossági gyűjtőszigeteken. Ez ugyancsak tilos, mivel az új hulladékkezelő központban külön dolgozzák fel majd a sittet, ám ehhez külön is kell gyűjteni. És ezzel a szabálytalanságoknak még nincs vége. A város hat pontján működő gyűjtősziget kizárólag a paksi lakosok hulladékának elhelyezésére szolgál, vállalkozások és nem Pakson élő magánszemélyek nem vihetnék ide szemetüket. Napi rendszerességgel fordul elő ennek ellenére, hogy azonosíthatóan vidéki, illetve „céges” szemetet találnak. Ilyenkor minden esetben felkeresik a szabálytalankodókat, és a bírság sem marad el. – Mindannyiunk érdeke, hiszen nem csak a szemet bántja, a környezetet is károsítja a szétdobált szemét, hogy csak a konténerekbe, és ne azok mellé borítsuk feleslegessé vált dolgainkat. Ha a tavaszi nagytakarítás és kertészkedés után több hulladék gyűlik össze, vigyük ki a városi szeméttelepre, ahol továbbra is évi 2400 kilóig ingyenesen elhelyezhető a lakossági lom-, építési- és zöldhulladék – hívta fel a figyelmet Cseh Tamás, a DC Dunakom Kft részlegvezetője.