Az atomenergia a civilizáció cápája

Érdekes összehasonlítással kezdte majd’ egyórás előadását Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója az Energiapolitika 2000 Társulat szokásos hétfői esti fórumán. Az Energiapolitikai Hétfő Esték áprilisi összejövetele a második volt idén, ami az atomenergia Fukusima utáni jövőjével foglalkozott. Előző alkalommal dr. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója volt a vendég, de olyan nagy volt az érdeklődés, hogy visszahívták. Az Energiapolitika 2000 Társulat, ahogy neve is sugallja, 2000-ben alakult azzal a céllal, hogy a lobbiérdektől függetlenül hirdesse és megjelenítse a szakmai igazságot, tájékoztatott dr. Járosi Márton, a szervezet vezetője. Az atomenergiának szentelt összejövetel a 118. volt a sorban.

Fotó: Vida Tünde

A már említett érdekes összevetés alapjául a gyilkos kókuszpálmák szolgálnak. Mint Hamvas István kifejtette, az emberek többsége retteg a cápáktól. A kókuszpálmákat viszont – bár ilyen statisztika bizonyára nem készült – nem tartják veszélyesnek. A tények viszont azt igazolják, hogy utóbbiak sokkal gyilkosabb hajlamúak, hiszen 2005-ben 270 ember halt meg azért, mert fejére esett egy kókuszdió, míg cápatámadás miatt „csupán” öt. A paksi atomerőmű vezérigazgatója ily módon szemléltette az atomenergiával szemben táplált ellenérzéseket.

– A világ Fukusima után sem akar lemondani az atomenergiáról, amit az is bizonyít, hogy a már működő 436 atomerőművi blokk mellett 61 épül világszerte – húzta alá  Hamvas István, hozzátéve, hogy a nukleáris energiatermelés ma már kiforrott technológia. Az egy évvel ezelőtti események is ezt támasztották alá, hiszen a reaktorok terv szerint leálltak, és bár a tervezési méretet jóval meghaladó cunami hatalmas károkat okozott, a nukleáris balesetsorozat egyetlen halálos áldozattal sem járt, szemben a természeti katasztrófa 25 ezer áldozatával. A szakma a tapasztalatokat, ahogyan eddig is, az atomenergia biztonságos felhasználása érdekében hasznosítja.

Ezt a gondolatot támasztották alá az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójának szavai is, aki azt mondta, az Európai Unióban üzemelő erőművek stressztesztjei lezárultak, az általános értékelés rövidesen megtörténik, de az már most elmondható, hogy a tervezési követelményeknek és engedélyeknek mindegyik megfelelt, a paksi atomerőmű is. Hozzátette, a történteknek rengeteg tanulsága van, és minden ilyen eseményből tanulni kell.