NAÜ-nagykövetek jártak az atomerőműben

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Kormányzó Tanácsának nagykövetei a paksi atomerőműben, valamint a Bátaapátiban található kis és közepes aktivitású hulladéktárolóban jártak. A vendégeket Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára fogadta Pakson. A nemzetközi delegációban ott voltak az atomenergia alkalmazásában nagy szerepet vállaló államok képviselői, többek között az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Japán és Franciaország bécsi ENSZ nagykövetei, valamint olyan országok képviselői is, amelyek még csak most tervezik a nukleáris technológia bevezetését.

A vendégek felkeresték a Bátaapátiban található kis és közepes aktivitású hulladéktárolót, majd megtekintették a paksi atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpontját, a II. blokki vezénylőt, a turbinacsarnokot, a Karbantartó Gyakorló Központot, valamint a melegvizes csatornát, tájékoztatott Mittler István kommunikációs igazgató.

A kétnapos nagyköveti látogatást Kovács Pál államtitkár és Csuday Balázs, Magyarországnak a bécsi nemzetközi szervezetekhez és az ENSZ hivatalához delegált nagykövete is eredményesnek értékelte. A NAÜ Kormányzó Tanácsának képviselői átfogó képet kaptak a magyar nukleáris ipar aktuális feladatairól és helyzetéről, meggyőződhettek a műszaki és szakmai felkészültségről, ezzel ráirányítva a figyelmet a magyar technológiára, szakértelemre és nukleáris biztonságra.