Hőségriasztást rendeltek el

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint országosan június 18-tól  21-ig a várható napi középhőmérséklet eléri a 25°C-t. Ennek alapján az egész országra vonatkozóan az országos tiszti főorvos II. fokú hőségriasztást rendelt el.

Az OMSZ előrejelzése szerint Magyarország legtöbb részén – területileg még pontosan be nem határolható módon – a napi középhőmérséklet a következő napokban 25 fok körül alakul; kedden, szerdán és csütörtökön néhány megyében a 27 fokot is meghaladhatja. A jelenlegi számítások szerint csütörtök éjjel, pénteken napközben érkezhet egy hidegfront, amely több fokkal mérsékelheti a meleget.

A nagy melegben hűtsük magunkat és megfelelően pótoljuk az izzadással elveszített folyadékot és sót – különösen az idősek, szív-, vese-, máj- és cukorbetegségben szenvedők. A nagy melegben korlátozzuk a fizikai aktivitást, 11 és 15 óra között lehetőleg tartózkodjunk árnyékban, hűvös helyen. Ügyeljünk a gyermekekre, a kórházakban, időseket ellátó intézményekben gondozottakra – ők fokozottan érzékenyek a meleg és a napsugárzás hatására. Kirándulásra, utazásra mindig vigyünk magunkkal folyadékot.