Főigazgatói látogatás a paksi atomerőműben

A paksi atomerőműben járt és elismerően nyilatkozott az ott zajlott célzott biztonsági felülvizsgálat eredményeiről Yukiya Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

A kormányzati portál beszámolója szerint Yukiya Amano Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója tájékoztatását követően megtekintette az atomerőmű működő blokkjait és a Karbantartó Gyakorló Központot június 22-én, pénteken. Ezt követően arról beszélt, hogy a Pakson zajlott  vizsgálat nem tárt fel olyan hiányosságot, amely megkérdőjelezné az erőmű tervezési alapjának megfelelőségét vagy sürgős hatósági beavatkozást igényelne. Utalt arra, hogy nem találtak olyan biztonságnövelési lehetőséget a nemzetközi utóellenőrzés során, amelyet a hazai szakemberek ne vettek volna figyelembe, az atomerőmű biztonságosabbá tétele kapcsán elhatározott intézkedésekkel pedig egyetértettek. A NAÜ főigazgatója örömét fejezte ki amiatt, hogy az ügynökség nemzetközi fejlesztési projektjeit a szervezet irányító testülete, a Kormányzótanács tagjai – köztük magyar részről Kovács Pál klíma- és energiaügyi államtitkár – egyhangúan támogatták.

A NAÜ főigazgatója kétnapos magyarországi látogatása során megbeszélést folytatott Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterrel.  A szaktárca vezetője Magyarország 2050-ig szóló energiastratégáját ismertette hangsúlyozva az atomenergia Magyarország energiafüggetlenedésében betöltött szerepét. Kifejtette, hogy a paksi nukleáris kapacitások hosszú távú megőrzésének szükségességét a hazai villamosenergia-igények növekedése és a magyar gazdaság dekarbonizációs pályára állításának igénye is indokolja. Németh Lászlóné arról is tájékoztatta a főigazgatót, hogy a kormány álláspontja szerint a jelenleg működő blokkok 2037-ig tervezett leállítása miatt a hazai ellátásbiztonság és árstabilitás új atomerőművi blokkok létesítésével biztosítható. A klímavédelmi követelmények teljesítése is a hazai szén-dioxid-kibocsátás e fejlesztéssel járó jelentős csökkentésével válik lehetségessé. A Kormány a beruházás nemzetgazdasági jelentőségére való tekintettel a miniszterelnök vezetésével kormánybizottságot állított fel a paksi bővítéssel kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére.

A fejlesztési miniszter köszönetét fejezte ki a NAÜ magyarországi atomenergia biztonságos működtetése terén nyújtott szakmai iránymutatásáért. A tárcavezető biztosította a főigazgatót a magyar fél együttműködési készségéről, részvételi szándékáról a külföldi nukleáris szakemberek képzését és továbbképzését, egyetemi mérnökképzését, tudományos kutatói tevékenységét támogató közös projektekben. Az oktatás és kutatás területén létrejövő együttműködések szakmai bázisát az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete és a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont nemzetközi szinten is elismert szakértői, kiemelkedően jó technológiai felszereltségű létesítményei biztosítják.