A városban maradásukat segítik

Lakáshoz jutnia egy fiatalnak, aki ráadásul pályakezdő, korántsem egyszerű feladat manapság, sőt, önrész vagy éppen családi segítség nélkül szinte lehetetlen. Igen szűk azoknak a pályázatoknak a köre, amelyek ebben nyújtanának segítséget, a korábbi lakástámogatási megoldások (szocpol, fot, megelőlegezett szocpol, köztisztviselői hitel) 2009 júliusától megszűntek, a helyükbe lépő kamattámogatást pedig csak kevesen tudják igénybe venni a szigorú feltételek miatt, ez vonatkozik az újraindított szocpol programjára is. Lakásvásárlás esetén hangsúlyos szerephez jut az önerő, hiszen hitelfelvétel esetén egyre nagyobb önrészt és egyre magasabb jövedelmet várnak el a pénzintézetek. Bár nincs rá túl sok példa, vannak olyan városok hazánkban, amelyek önálló forrásaikon keresztül járulnak hozzá a fiatalok letelepedésének megkönnyítéséhez. Ezek közé tartozik Paks is, amely lakás, illetve családi ház vásárlásához vagy építéséhez nyújt segítséget, méghozzá vissza nem térítendő támogatás formájában. Ennek összege sem mondható csekélynek: idén 15 fiatal szakképzett pályakezdő Pakson történő letelepedését támogatja a közbiztonsági, ifjúsági, sport és esélyegyenlőségi bizottság, összesen 4,9 millió forint összegben. Az önkormányzat évente egyszer, ezúttal áprilisban hirdette meg pályázatát, amelyre azok a 35 év alatti szakképzett fiatalok pályázhattak, akik jelenleg is képzettségüknek megfelelő munkakörben Pakson dolgoznak, vagy a közeljövőben itt helyezkednek el.

Wallner Tamás sikeres pályázóként elárulta, állami támogatásra nem is adták be pályázatukat, mivel olyan szigorú feltételeknek kell eleget tenni és olyan jelentős önrészt kell felmutatni a források elnyeréséhez, hogy az szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Úgy véli, a mostani gazdasági helyzet mindenre rányomja a bélyegét, így igen nehéz bármit is elérni. Bár az önkormányzattól elnyert 300 ezer forint nem óriási összeg, bőven akad helye, ugyanis nem kis projektbe, házépítésbe vágtak. Tamás elárulta, amit csak lehet, a család segítségével oldanak meg, másként nem is sikerülne, feleségével sokat köszönhetnek minden segítő kéznek, főként édesapja áldásos tevékenységének.
Az önkormányzati pályázat kiírása nem fogalmazott meg különösen bonyolult kritériumokat, így egyszerű volt a pályázati anyag benyújtása, véli Hanol Erika, akinek ismerősei korábban szintén sikerrel pályáztak, így kedvező tapasztalataikkal buzdították őt is. Ingatlan vásárlása esetén az adásvételi szerződést vagy előszerződést, illetve szándéknyilatkozatot kellett csatolni, amely tartalmazza a megvásárlandó ingatlan vételárát, építés esetén pedig az érvényes építési engedélyt. Mindemellett pedig a munkáltatói igazolást a paksi munkaviszony fennállásáról vagy várható létesítéséről, derül ki a kiírásból. Erika első ízben pályázott önkormányzati támogatásra, amelynek összege házvásárlásban segíti.

(Nyomtatott lapszámunkban Wallner Tamás nevét rosszul szerepeltettük, tőle és az olvasóktól is elnézést kérünk.)