Bortúra is várta a résztvevőket

Fotó: Molnár Gyula

A hagyományt követve 2012-ben is Ingolstadtól a Fekete-tengerig tart a Tour International Danubien (TID), azaz a Nemzetközi Duna-túra, amely Európa legrégebbi szervezésű és leghosszabb vízi túrája. Paks hosszú évek óta a magyarországi szakasz egyik állomása, ez idén sem volt másként. A Nemzetközi Duna-túra úgynevezett kerettúra, ami azt jelenti, hogy a résztvevők önellátóak, a vízen nem csoportosan, hanem önállóan haladnak, illetve maguk választják ki a teljes távon belül a kezdő- és végállomást. A szervezők a szakaszbeosztást biztosítják, a megállóhelyeken igénybe vehető programokat szervezik, illetve segítséget nyújtanak a vízi járművek bérléséhez, szállításához.

A magját megőrző, ugyanakkor évről évre új résztvevőkkel gyarapodó Nemzetközi Duna-túra gyökerei 1956-ig nyúlnak vissza, amikor szlovák és magyar kajakosok a Poszony–Budapest közötti szakaszt teljesítették. Ezt bővítették tovább, míg a túra elérte az Ingolstadt–Silistra közötti 2082 kilométeres távot. Négy esztendővel ezelőtt újabb változás történt, és első alkalommal már Ingolstadttól egészen a Fekete-tengerig lapátoltak a kajakosok, kenusok, evezősök. A teljes túra 2455 kilométer, megtétele 75 napot vesz igénybe. Ahogy a TID honlapján olvasható, az egykori edzőtúra mára országokat összekötő sportdiplomáciai eseménnyé nőtte ki magát. A tíz-tizenkét ország evezőseit tömörítő vízi túra megérkezését különleges eseményként élik meg a fogadó városok, gyakran helyi specialitásokkal, különböző kulturális programokkal kedveskednek a csapatnak.

Az idei programokat a magyarországi szakasz szervezői geocaching játékkal színesítették, valamint minden nap megválasztották a leggyorsabb, illetve a legsegítőkészebb túratársat. Emellett a fogadó településeken Esztergomban Bazilika-túrán, Visegrádon vártúrán, Budapesten hajós városnézésen vehettek részt a vízi vándorok, Százhalombattán filmklubbal, Dunaújvárosban vízilabda-mérkőzéssel, Baján halászléfőzéssel, Mohácson bulival, Pakson pedig vacsorával és bortúrával várták a vendégeket, akiket Tell Edit alpolgármester és Hajdú János polgármester fogadott. A város borait ez alkalommal a Prelátus-házban és a Duna-korzón kóstolhatták meg a túrázók. Az éjszakát az Atomerőmű Sportegyesület vízi sporttelepének udvarán töltötték, majd reggelre kelve bontották a sátortábort és ismét vízre szálltak az 57. Nemzetközi Duna-túra résztvevői.