Csökkenhet az áram ára

Rövid időn belül öt százalékkal is csökkenhetnek a lakossági áramárak, ha összekapcsolják a cseh, a szlovák és a magyar villamosenergia-piacot. Ez elsősorban nagykereskedelmi árcsökkenést jelent, de miután a lakossági fogyasztók árát is a nagykereskedelmi ár határozza meg, előbb-utóbb a háztartási fogyasztói árakban is érvényesülni fog a piac hatása – nyilatkozta az M1 Híradónak Gerse Károly, a Magyar Villamos Művek Zrt. főtanácsadója.

A piacösszekapcsolás tesztüzeme már folyik. Augusztus 17-én várható konkrét bejelentés, hogy melyik nap indul el a közös piac – mondta Patkó Gábor, a portfolio.hu energiapiaci elemzője.

A próbaüzemet már elindították, és élesben várhatóan szeptembertől lehet kereskedni a közös piacon. Az energiapiacok összekapcsolása uniós elvárás is, a terv az, hogy 2014-ig egy egységes uniós árampiacot hozzanak létre.

Az összekapcsolásnak ugyanakkor komoly beruházásigénye van, hiszen a résztvevő országoknak össze kell hangolniuk informatikai rendszerüket, és meg kell teremteniük az áram áramlásának fizikai hátterét, vagyis távvezetékeket kell építeni.