A parkoló nem autópiac

Az utóbbi időben ismét megszaporodott az illegálisan közterületen tárolt autók száma. Pakson a gépkocsik értékesítési célú tárolását közterületen 2009 óta helyi rendelet tiltja, aminek köszönhetően jó időre kikoptak a parkolókból az árván hagyott, eladó táblát viselő autók. Nem állhat hetekig, hónapokig egy helyben egy autó a parkolóban, hiszen elfoglalja a többi lakó, autótulajdonos elől a helyet, mondja Zsigó Richárd, a közterületeket felügyelő DC Dunakom Kft. munkatársa. A paksi önkormányzat az autópálya építése idején azt is szabályozta, hogy a 3,5 tonnát meghaladó gépjárművek tárolása ne történhessen a város belterületén. Erre azért volt szükség, mert akkoriban saját telephelye helyett több cég is behozta munkagépeit a városba. Közterületeken általában olyan autót hagynak, amelynek lejárt az érvényes műszaki engedélye, tehát nem tud részt venni a forgalomban, de az sem ritka, hogy az autónepperek értékesítési céllal hozzák be a járműveket külföldről, és rendszám nélkül tárolják a parkolókban.

A problémás esetek nagy többsége egy héten belül megoldódik, de mindig akadnak újabb renitens szabálysértők, tette hozzá a városgondnok. Az elhagyott autók között akad olyan is, amelyet a Magyar Államkincstár tb-tartozás miatt öt éve helybenhagyólag lefoglalt, illetve amelyről tulajdonosa öröklés kapcsán az állam javára lemondott. Utóbbi esetében különösen nehézkes az eljárás. Ilyenkor nincs más mód, a gyakorlatilag gazdátlan, elhagyott gépkocsit be kell szállítani egy állami telephelyre. Az elszállítás költsége közel 20 ezer forint, a telephelyen való őrzés díja pedig napi 1200 forint. A járműveket egy esztendő után lehet elárverezni – két paksi autó esetében ez már így történt–, de addigra akár félmillió forintos tartozás is felhalmozódhat, amit az autók értéke általában nem fedez.

A tulajdonosokat először egy, a gépjárművön hagyott értesítővel figyelmeztetik, majd amennyiben nem történik változás, a gazdának kiérkezik egy felszólítás, amiben a jogszabály ismertetése mellett tájékoztatják arról, milyen jogkövetkezményei lehetnek, ha továbbra is közterületen tárolja járművét, részletezi Zsigó Richárd az eljárást. A következő alkalommal már az elszállítás időpontját közlik a tulajdonossal, amelynél már a rendőrök is jelen vannak, illetve egy műszaki szaktanácsadó, aki felveszi a jegyzőkönyvet és feljegyzi az esetleges sérüléseket. Rendszám nélküli vagy eladó táblával ellátott autó jellemzően a Kereszt utcánál, illetve a Dózsa György utcában fordul elő nagyobb számban, de a városgondnok azt vallja, ha a gépkocsik fenntartási költsége a jövőben jelentősen megnő, az elhagyott autók száma is megemelkedhet.