Felfüggesztett börtön önbíráskodásért

Első fokon hat hónap börtönre ítélte halmazati büntetésként – önbíráskodás, becsületsértés és testi sértés vádjával – a Szekszárdi Bíróság még januárban azt a büntetlen előéletű 45 éves paksi férfit, aki törvénytelen módon próbálta meg visszaszerezni a pénzt, amivel szerinte tartoztak neki. Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett, ennek nyomán a Szekszárdi Törvényszék a napokban annyiban változtatta meg a Szekszárdi Bíróság ítéletét, hogy a becsületsértés vétségében felmentette az érintetett. A férfit önbíráskodás kísérletének bűntettében és testi sértés vétségében viszont helybenhagyólag bűnösnek találták, amiért két év felfüggesztettet kapott, tájékoztatta lapunkat Hauszmanné dr. Szőke Rita, a törvényszék büntetőkollégiumának vezetője.

Az ügy háttere szerint a vádlott házastársa egy kft.-ben dolgozott, ami még 2007 nyarán felszámolás alá került. A vádlott és a sértett között elszámolási vita alakult ki, a vádlott állítása szerint a másik fél 3,5 millió forinttal tartozott neki és házastársának. A tartozás rendezésére a vitás felek több kísérletet is tettek eredménytelenül. A vádlott egyik alvállalkozóját kérte meg, hogy beszéljen meg egy találkozót az adóssal, mert az ő telefonhívásaira ekkor már egyáltalán nem reagált.

A felek és a közvetítő 2009. november 23-án találkoztak egy benzinkútnál. Amikor utolsóként a sértett is megérkezett, a vádlott azonnal követelni kezdte jussát, de a tartozást a másik fél határozottan tagadta. Az egyre hangosabb szóváltást és szidalmakat dulakodás követte, a verekedést végül a vádlott ismerőse csitította el. A paksi férfit végül önbíráskodás kísérletének büntettében és testi sértés vétségében találták bűnösnek.