A Nyugat-Mecsekbe tervezik a kiégett fűtőelemek végleges tárolóját

Újraindulnak a kutatások a Nyugat-Mecsekben 2013-ban. Ezt dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója jelentette be Bodán, ahol kilencedik alkalommal rendezték meg a Tájoló Napot. A Nyugat-Mecsekben tervezik megépíteni azt a mélygeológiai tárolót, amely majdan végleges elhelyezést biztosít a paksi atomerőmű leszerelési hulladékának, kiégett fűtőelemeinek. Egy országos monitorozást követően 1999-ben jelöltek ki a Nyugat-Mecsekben három potenciális helyszínt. 2003-ban elkezdődtek a kutatások, de 2006-ban felfüggesztették azokat. Tavaly született meg az elhatározás a terepi munka újraindításáról. A tervezés, előkészítés végére értek, az engedélyeztetés és közbeszerzés után 2013 közepén kezdődhet a nyugat-mecseki agyagkő, aleurolit további vizsgálata, vázolta az ügyvezető.

Fotó: Vida Tünde

A kutatási periódus, amelyben 2015-ig terepi munka, 2018-ig az eredmények kiértékelése, a kutatólaboratórium helyének kijelölése történik, 15 milliárd forintba kerül. A fedezetet a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap biztosítja, amelynek legnagyobb befizetője a paksi atomerőmű. Dr. Kereki Ferenc hangsúlyozta, hogy a tudomány mai ismerete szerint a nagyaktivitású hulladékok és a kiégett fűtőelemek egy, úgynevezett mélygeológiai tárolóban történő biztonságos elhelyezése a környezet és az emberi egészség hosszú távú védelmét képes biztosítani.

Az RHK Kft. ügyvezetője beszélt a lakossági kapcsolatok, a társadalmi támogatás fontosságáról. Mint kiemelte, a térségben élők folyamatosan nyomon követhetik a Boda körzetében folyó kutatásokat, véleményezhetik azt, információt kérhetnek róla. E téren hasznosítani kívánják a Bátaapátiban szerzett tapasztalatokat, tette hozzá.

A Boda térségében elhelyezni kívánt nagyaktivitású hulladékból400 köbméterkeletkezésével számolnak az atomerőműben, 100 köbméterrel az intézményi alkalmazásból. Ezek közé sorolhatók a reaktor aktív zónáját körülvevő főként fém szerkezeti elemek. Ugyancsak itt helyeznék el az elhasznált fűtőelemeket, amelyekből a meghosszabbított, 50 éves üzemidővel számolva 18 ezer darab keletkezik.

Dr. Kereki Ferenc arról is tájékoztatott, hogy terveikkel összhangban még idén elkezdik a kis és közepes aktivitású hulladékok végleges, föld alatti betárolását Bátaapátiban. Ebből a típusú hulladékból évi430 köbméterkeletkezik évente, ebből250 köbméterfolyékony,170 köbméterszilárd.

A Tájoló Nap programjának gerincét a nukleáris energiatermelés és atomerőművi hulladék elhelyezés aktuális kérdéseit boncolgató konferencia adta. Ugyanezen a napon rendezték meg a község szüreti napját is.