A paksi technológiával ismerkedtek vietnami szakemberek

Százhúsz vietnami egyetemi tanár, oktató képzésében vesz részt a paksi atomerőmű. Az első turnus negyven fővel már zajlik, november közepén érkezik a második, tavasszal a harmadik csoport. Kedden Potápi Árpád János és Tóth Ferenc országgyűlési képviselő járt az atomerőműben és tájékozódott a képzésről, amelynek részleteit Kiss István oktatási főosztályvezető ismertette.

Fotó: Kövi Gergő

A program résztvevői a Budapesti Műszaki Egyetemen háromhetes elméleti képzés után érkeztek az atomerőműbe, ahol szintén háromheti, sok gyakorlattal tűzdelt, intenzív tanulás vár rájuk. Elsőként a paksi technológiával, berendezésekkel ismerkedtek, de a hangsúly nem ezen, hanem azon a tudásanyagon van, amely az elmúlt három évtized során, Pakson felhalmozódott, emelte ki Kiss István, aki szerint sikerült nagyon jó, tartalmas képzési tematikát összeállítani. Ebben a biztonsági kultúra és a reaktorfizika ugyanúgy szerepel, mint a karbantartás, a baleset elhárítás és a sugárvédelem. A főosztályvezető kiemelte, hogy a paksi atomerőmű építése óta zajló folyamatos fejlesztés, a teljesítménynövelés és az üzemidő-hosszabbítás előkészületeinek tapasztalatai gazdagítják azt a tudásanyagot, amit készek átadni azon országoknak, amelyek most készülnek atomerőmű-építésre.

Vietnamban a tervek szerint két blokk épül, az első 2020-ra, a második 2022-re. A mostani képzésben azok vesznek részt, akiknek a majdani szakembergárda felkészítése lesz a feladata. Paks és Magyarország kész a továbbiakban is szerepet vállalni, hangsúlyozta Kiss István.

Tóth Ferenc kormánymegbízott, a paksi térség országgyűlési képviselője emlékeztetett rá, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is figyelemmel kíséri hazánk szerepét a nukleáris szakemberképzésben, aminek egyébként a gazdasági előnyön túl további – az előzőnél jóval jelentősebb – haszna, hogy hazánk jó hírét viszi a világban. Potápi Árpád János a két ország között meglévő kapcsolat kiszélesedését, további lehetőségeket vár a mostani programtól.

Kiss István elárulta, hogy a nukleáris oktatás terén igen nagy a konkurencia, ezért jelentős eredmény, hogy Vietnam hazánkat választotta partnernek. Ebben egyebek között szerepet játszott a Karbantartó Gyakorló Központ színvonala, az intézményi háttér, az, hogy sok vietnami gazdasági és politikai vezető Magyarországon tanult, beszéli a nyelvet, a két ország között régre nyúló a kapcsolat, illetve az a gazdag tudásanyag és tapasztalat, aminek a szakemberek birtokában vannak.