Bealkonyulhat a vidéki moziknak – a jövőről Pakson tanácskozott a szakma

Forrás: TelePaks felvétel

Rohamos ütemű digitalizálást folytat a filmvilág, miközben a hagyományos mozik a túlélésért küzdenek. A legtöbb vidéki kínó számára rossz hír, de a 35 milliméteres vetítőhelyek napjai meg vannak számlálva: az elmúlt évtizedekre jellemző gyors technológiai fejlődés miatt az 1895-ös feltalálása óta töretlenül tartó filmszalagos mozivetítéseket hamarosan felváltja a digitális technológia. A 35 milliméteres celluloid évtizedekig állta a sarat, mivel minden más anyagnál tartósabbnak bizonyult és könnyen sokszorosítható volt, ám mára a világ túlhaladt a különféle méretű pergetett filmeken.

A világszerte Digital Cinema Initiatives (DCI) néven ismert szabványban a képfelbontástól függően 2K vagy 4K rendszerekről szokás beszélni. A magyar digitális termek 2K felbontású DCI-rendszerek, amelyekből körülbelül száz van Magyarországon, főként Budapesten, vidéken azonban csupán elvétve.

Az ok, ami miatt a 35 mm-es kópiák akár fél év múlva eltűnhetnek a vetítőtermekből, hogy az USA az év végétől nem gyárt már ilyeneket, így azok a mozik, amik nem tudnak digitális hordozóról vetíteni, kiszorulnak a piacról. Többek között erről is szó volt azon a mozis konferencián, amelyen a térség szakemberei találkoztak kedden a paksi Csengey Dénes Kulturális Központban. A szakmai beszélgetésen a jelenlegi helyzetről, a filmforgalmazás országos sajátosságairól, a mozik fennmaradásának lehetőségeiről beszélgettek. A digitális technológia kapcsán szóba került, hogy erre átállni egy hagyományos moziban 20-25 millió forintos beruházást jelent. A vidéki moziknak így nincs túl sok remény a fennmaradásra, ugyanakkor ha sikerül a szükséges forrást előteremteni, az új távlatokat nyithat a színes vászon számára.

A digitalizálás mellett egyébként számos érv szól, többek között a gyorsaság, ugyanis a hagyományos vetítőhelyekre akár a premier után hónapokkal jutnak csak el az alacsony kópiaszámú filmek, illetve azok az alkotások, amelyek először a nagyobb multiplexekbe kerülnek. A mozidigitalizálás emellett a nemzeti filmgyártást is segítheti, írja a Magyar Nemzet részletezve, hogy Csehországban például kimutatottan nőtt a nemzeti film versenyképessége a digitális terjesztéssel, ráadásul a több év alatt elhasználódó kópiákkal szemben a digitális anyag megőrzi minőségét. A konferenciáról a TelePaks kulturális magazinja tartalmas összefoglalót ad október 11-én 19.15 perctől.