Fajtánként külön kell majd kezelni a háztartási hulladékot

Fotó: TelePaks felvétel

Befejezéséhez közeledik az új paksi hulladéklerakó építése, a készülő építmények 80 százalékos készültségűek. Az ütemtervnek megfelelően halad a kivitelezés, a jelenlegi állás szerint tartható a szerződés szerinti befejezési határidő. Az új szociális épület már teljesen elkészült és a régi blokk rekonstrukciója is megkezdődött a hulladékudvar betonozása mellett. A próbaüzem, ha minden a tervek szerint halad január elsejével elindul a központban, biztosítva a társult hét település lakossági hulladékának elhelyezését és válogatását. A kommunális hulladék begyűjtésében jelentős változás nem lesz, ami újdonság, hogy az év elejétől minden háztartásban külön kell kezelni az ott keletkező zöld, szerves és műanyag hulladékot. Az elkülönített gyűjtés eszközrendszerét a társulás biztosítja – tájékoztatott Hoffmann Zoltánné projektkoordinátor.

Januártól pár mozdulattal már Ön is sokat tehet környezetünk védelméért: az európai uniós forrás felhasználásával megvalósuló új hulladékkezelő központ indulásától kétféle edényzetbe kell gyűjteni a lakosságnál keletkező hulladékot, és a szelektíven gyűjtött szemetet különböző időpontokban szállítja majd el a szolgáltató cég.

Fotó: TelePaks felvétel

A jelenlegi elképzelések szerint a kommunális hulladékgyűjtő fekete színű lesz, a komposztba kerülő szerves hulladék, illetve a műanyagok gyűjtésére pedig egy színes edényzetet alkalmaznak. Más-más héten szállítja el a szolgáltató majd a műanyag, illetve a szerves hulladékot. Az ütemezési menetrendet minden háztartásba eljuttatják.