Nagyon nagy az érdeklődés a bővítés iránt

Az atomerőmű biztonságosan működött, korrekt válaszokat adott a Fukusimában történtek után felmerült kérdésekre, jövőjét illetően pedig jelentős lépések várhatóak – erről beszélt legutóbbi paksi látogatása során Baji Csaba, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke, az MVM elnök-vezérigazgatója. Az elmúlt időszakot értékelve kiemelte, hogy a legnagyobb eredmény az atomerőmű biztonságos működése. Ismét bebizonyosodott, hogy egy biztonságosan működő atomerőművel lehet jó termelési eredményeket elérni, húzta alá. A biztonságon a stressztesztet is megemlítette, mert – mint kiemelte – Fukusima után nagyon komoly kérdések merültek fel a közvélemény részéről a nukleáris energia békés célú felhasználásával kapcsolatban. Ezekre a stressz

teszten keresztül sikeres, elfogadott választ tudott adni a paksi atomerőmű. További érdem, hogy a blokkok főjavítását határidőben és megfelelő minőségben elvégezték. Az igazgatóság elnöke fontosnak tartotta megemlíteni a jövő kihívásait.

Elmondta, hogy az egyes blokk esetében az üzemidő-hosszabbítás engedélyezési folyamata sikeresen halad, várják a jóváhagyást és készülnek az összes többi blokknál az engedélykérelem benyújtására. – Tudni kell, hogy nem csak négy blokkban gondolkodunk. Mindenki által ismert, hogy a kormány nagyon komoly döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy felgyorsítja a paksi atomerőmű bővítésének munkálatait. Ezt az MVM menedzsmentjének végre kell hajtani, ezért hozták létre az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-t. – A hosszú távú terveket korai lenne rögzíteni. Magyarország egyik – ha nem a legnagyobb – beruházásról beszélve mindenki által elfogadható a körültekintés, amellyel a menedzsment a munkáját végzi, hangsúlyozta. A tender legkésőbb jövő év tavaszán megjelenik, s az MVM bízik benne, hogy megfelelő ütemezés mellett az eredeti terveknek megfelelően lépnek majd a blokkok üzembe. Nagyon nagy az érdeklődés a beruházás iránt, több potenciális beruházó már jelentkezett a társaságcsoportnál. Baji Csaba szerint ezek mindegyike eleget tesz a biztonsági követelményeknek. Fontos lesz, hogy milyen jellegű technológiával, milyen finanszírozási konstrukcióval és mekkora mértékű hazai munkaerő igénybevételével valósul meg mindez, jegyezte meg az igazgatóság elnöke. Hozzátette, hazai munkaerőnél a 30 százalék optimálisnak tűnik. Hogy ez megvalósulhasson, feltérképezték a hazai beszállítói kört, jelentkezési lehetőséget biztosítottak számukra és a felkészítésüket tervezik. – A finanszírozás recessziós körülmények között nagy kihívás, de az MVM menedzsmentje rendelkezik azzal az ismeretanyaggal, amely alapján véleményünk szerint a finanszírozás megoldható lesz úgy, hogy az állami tulajdon többségben legyen – mondta Baji Csaba.