Egyes blokk: aláírták az engedélyt

Rákerült az aláírás a paksi atomerőmű egyes blokkját érintő, tervezett időn túli üzemeltetésre vonatkozó engedélyre, az atomerőművi blokk további húsz éven át termelhet áramot. Az Országos Atomenergia Hivatal arra a vizsgálati eredményre jutott, hogy a jogszabályokban előírt nukleáris biztonsági követelmények teljesülnek, a meghosszabbított üzemidő alatt a biztonságos üzemeltetés biztosított. Az OAH közleménye szerint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. komplex műszaki és gazdasági elemzések alapján 2001 januárjában döntött arról, hogy a blokkok üzemidejét meg kívánja hosszabbítani. Dr. Rónaky József főigazgató azt mondta, hogy ekkor a hatóság egy igen alapos program elkészítését írta elő. Ez a program elkészült és azt foglalta magába, hogy mit kíván az erőmű azért tenni, hogy a biztonsági követelményeket a következő 20 évben is teljesítse. – Nagyon szerteágazó ez a munka, szinte minden berendezést meg kellett vizsgálni, felmérni mostani állapotát, jövőjét – hangsúlyozta az OAH főigazgatója hozzáfűzve, hogy meg kellett ismerkedni az öregedéskezelés fogalmával, be kellett vezetni egy teljesen új karbantartási szemléletet. Mindezt széles szakmai konzultáció alapján a nemzetközi jogrend figyelembevételével.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2008-ban nyújtotta be az üzemidő-hosszabbítási programot a nukleáris hatóságnak. Az azóta eltelt időszakban folyamatos konzultációk és ellenőrzés mellett végre is hajtotta azt, és 2011 decemberében benyújtotta az 1. blokk üzemidő-hosszabbítási kérelmét. A több mint harmincezer oldalas engedélyezési dokumentáció alapján a hatóság a végrehajtást a benyújtott előrehaladási jelentések felülvizsgálatával, bizonyos tevékenységek helyszíni ellenőrzésével nyomon követte azt, hogy felkészítették-e az egyes blokkot a húszéves továbbműködésre. – Az OAH több mint három évig felügyelte az atomerőmű 1. számú blokkja üzemidő-hosszabbításának lehetőségét megalapozó és igazoló tevékenységet, e felügyeleti szerep adott alkalmat arra, hogy az OAH a törvényes ügyintézési határidőn belül felelős és megalapozott döntést hozzon – hangsúlyozta Rónaky József.

Az OAH a döntését kihirdetés útján ismerteti az ügyfelekkel. A határozat megtekinthető az érintett polgármesteri hivatalokban és az OAH székházában, valamint az OAH honlapján.

Hamvas István a paksi atomerőmű vezérigazgatója fontos és felelősségteljes pillanatnak nevezte az engedély kiadását. Mint fogalmazott, azért dolgoztak az üzemidő-hosszabbítási programon több mint egy évtizeden keresztül, hogy továbbra is biztosítani tudják az ország villamosenergia-igényének közel 40 százalékát, mégpedig a legalacsonyabb áron. Az engedély ellátás-biztonsági és nemzetgazdasági szempontból egyaránt kiemelkedő fontosságú, hiszen minél több áramot állítanak elő Pakson, annál kisebb teher hárul a fogyasztókra és annál kisebb az importfüggőség.

Hamvas István hangsúlyozta, hogy a paksi atomerőmű a jövőben is azt a biztonsági filozófiát követi, amelynek eredményeként helyt állt a stresszteszten, és amelynek az engedélyt köszönheti. A vezérigazgató utalt rá, hogy az atomerőmű az egyéb, hagyományos erőművekhez képest a legkevésbé környezetterhelő, mivel nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat. Azzal, hogy az I. blokk tovább üzemelhet, húsz év alatt a magyar erdők éves oxigéntermelésének egynegyedét spórolják meg.
Az atomerőműben 12 éve kezdték el a blokkok üzemidő-hosszabbításának előkészítését, felhasználva a műszaki-tudományos ismereteket, az üzemeltetés tapasztalatait, a mértékadó külföldi ipari gyakorlatot és a nemzetközi szervezetek ajánlásait. Az atomerőmű szakemberei a másik három blokk esetében is készülnek már a további működtetéshez szükséges engedélyek megszerzésére. Legközelebb a II. blokk esetében lesz aktuális a hosszabbítás, 2014-ben – áll az atomerőmű közleményében.