Együtt karácsonyoztak Biritón

Nem szakítottak a hagyományokkal, idén is megtartották Biritón a karácsonyi ünnepséget, amely – mint az elmúlt években – disznóvágással indult. Az anyagi forrásokat nem volt egyszerű előteremteni, egyrészt mert a Biritói Napok felemésztette a keretet, másrészt a korábbi szervező, Farkasfalvi József sincs már köztük. Mindezek ellenére Tóth Attila részönkormányzati képviselő fontosnak tartja, hogy a közösség továbbvigye a számára fontos programot. Azt, hogy ez így van, az is jelezte, hogy kora reggel népes csapat gyűlt össze a közösségi háznál. Még az sem szegte kedvét senkinek, hogy a főszereplő, azaz a disznó késéssel érkezett. Addig némi kontyalávalóval ráhangolódott a társaság a feladatra, majd rutinosan hozzáfogtak a teendőkhöz, hogy mielőbb elkészüljön a sült máj és a pecsenye, majd a többi „disznóság”, ami hamar asztalra is került, hiszen a friss hús és töltelék szolgált a vacsora alapjául. Az ünnepi hangulatot a helybéli gyerekek Tóthné Csordás Csilla vezényletével összeállított műsora teremtette meg. A rendezvényen – mint a legtöbb biritói programon – a külső városrészeken érdekelt képviselők, Spiesz József és Kern József is aktívan részt vettek.

Tóth Attila beszámolt róla, hogy jelenleg hetvenkét főt számlál a biritói közösség. A karácsonyi összejövetelre természetesen mindenki meghívást kapott, s örömére többségük el is fogadta azt. Az asztal körül barátaik foglaltak még helyet, olyanok, akikre év közben akár munkában is számíthatnak. Ez utóbbinak is szenteltek figyelmet idén is. Egy raktárt rekesztettek le a közösségi ház, nagyobb, rendezvények megtartására szolgáló helyiségében. A világítást is korszerűsítették és ésszerűsítették, azt a vezérelvet követve, hogy a helyet városi rendezvények, például kisebb koncertek megtartására alkalmassá tegyék. A munkát jövőre is tervezik folytatni. A közösségi ház berendezése is gyarapodott ugyanezt a célt szem előtt tartva, asztalokat, székeket, padokat szereztek be, mert szerencsére sokan vannak, van igény a közös programokra.

Ebben az évben a vízelvezető árkokat hozták rendbe és parkosítottak az iskola utcájában. Jelentős beruházást 2013-ra sem terveznek, nincs rá igény, mivel környezet rendezett, az életfeltételek jók, összegezte Tóth Attila, aki azt is elárulta, hogy mostanra sikerült felvenni a ritmust, amiben persze az is segítséget jelentett számára, hogy van egy aktív mag, ennek tagjaira a célok meghatározásában és elérésében is számíthat. Tóth Attilát 2012-ben választották részönkormányzati taggá azt követően, hogy elődje, Farkasfalvi József elhunyt.