Példa nélkül áll a magyar újságírók nukleáris iparági képzése

Közel harminc újságírónak adott át oklevelet dr. Rónaky József főigazgató azt követően, hogy befejeződött az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) és a Magyar Tudományos-, Üzemi- és Szaklapok Újságírói Egyesülete által alapított Nukleáris Újságíró Akadémia 2011-2012. évi kurzusa. A program nemzetközi szinten példa nélkül való, célja, hogy a fiatal, de jelentős iparágnak számító atomenergia témakörét közérthetően tálaló újságírókat képezzenek ki. Ez volt a második kétéves kurzus, amely során a hallgatók sorra járták a hazai nukleáris létesítményeket, beleértve a tudományos és oktatási intézményeket is. Bővítették ismereteiket a mohi atomerőműben és Bécsben, a Nemzetközi Atomenergia Hivatalnál is.

– Ezek a kollégák ennek az oklevélnek a birtokában, nemcsak arra képzettek, hogy atomenergia tárgyú cikkeket írjanak, hanem alkalmasak arra, hogy atomenergiát alkalmazó cégek népszerűsítésében, munkájuk megismertetésében mint kommunikációs munkatárs segítséget adjanak – emelte ki Komornik Ferenc, a Magyar Tudományos-, Üzemi- és Szaklapok Újságírói Egyesületének elnöke.

A záró alkalom sem telt el újabb ismeretbővítés nélkül, dr. Horváth Kristóf, az OAH főigazgató-helyettese tartott előadást a nukleáris non-proliferációs rezsimekről, azaz arról, hogy a nukleáris biztonság, a fizikai védelem mellett kiemelt figyelmet szentelnek a hatóságok annak, hogy a nukleáris anyagok alkalmazói az engedélyezett módon használják fel azokat.

Dr. Rónaky József a nukleáris hatóság főigazgatója azt mondta, eredményes évet tudhat maga mögött a hazai nukleáris ipar: megnyílt a bátaapáti hulladéktároló, zöld utat kapott a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítási kérelme és az atomerőmű a célzott biztonsági felülvizsgálaton is kiválóan szerepelt.