Rekordév volt a tavalyi az erőmű életében

Minden eddiginél több, 15 793 gigawattóra, villamos energiát termelt 2012-ben az atomerőmű. Az eredmény az atomerőműre jellemző termelési, biztonsági és üzemeltetési filozófiának köszönhető, hangsúlyozta dr. Kovács Antal. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy a napról napra, évről évre jobbá válni akarás jegyében dolgoznak, keresik a legjobb megoldásokat legyen szó biztonságról, üzemeltetésről. Ennek köszönhetően ez is, az is folyamatosan javuló értékeket mutat. Tavaly sikerült tartani a karbantartási ütemtervet, igen kevés volt a nem tervezett leállás, így sikerült túl szárnyalni az előző éveket. Az erőmű 2010-ben 15 760, 2011-ben 15 685 gigawattóra áramot termelt, tartósan a hazai termelés több mint 40 százalékát biztosítja.

Dr. Kovács Antal nem ezt tekinti a 2012-es év legkiemelkedőbb eredményének, hanem azt, hogy gyakorlatilag egy évtizedes előkészítő munka után a hatóság engedélyt adott a harminc éve üzemelő egyes blokk továbbműködtetésére.

Hozzátette, hogy a célzott biztonsági felülvizsgálat nagyon jó eredménnyel zárult. – Külön büszkeségre ad okot, hogy az európai energiabiztos megfogalmazása alapján második helyre került az európai atomerőművek sorában a paksi atomerőmű a biztonságot tekintve – húzta alá.