A szakma kiáll az Országos Atomenergia Hivatal függetlensége mellett

Több szakember, majd az atomenergetika területén dolgozókat tömörítő Magyar Nukleáris Társaság is szót emelt az ellen, hogy az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) összevonják a Magyar Energia Hivatallal (MEH).  A háttérben az áll, hogy egy nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett kormány-előterjesztés javasolja az OAH, a MEH és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal összevonását egyetlen iparszabályozó hatóságba.

Elsőként dr. Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) korábbi főigazgató-helyettese, az OAH Nukleáris Biztonsági Igazgatóság korábbi vezetője adott hangot tiltakozásának egy Népszabadságban megjelent interjúban. A Nukleáris csapás című cikkében számos érvet sorol az összevonással szemben. Ezek közé tartozik az, hogy a tervezett lépés súlyosan sértene fontos, Magyarország által elfogadott nemzetközi egyezményeket és irányelveket. Ezt dr. Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetnek igazgatója külön közleményben emelte ki. Mint írta, „A nukleáris biztonsági hatóságnak teljes függetlenséget és önállóságot kell biztosítani!” Szerinte az Országos Atomenergia Hivatal bevonása egy ilyen hatóságba nem csak egyszerűen óriási hiba lenne, hanem életveszélyes is. A nukleáris szakmában az első számú szabály, hogy a nukleáris biztonság elsőbbséget élvez minden más szempont előtt. Márpedig az Energiahivatal feladata az energetikai ipar versenyszabályozása mellett az ellátásbiztonság biztosítása is.

A Magyar Nukleáris Társaság (MNT) indokolatlannak, a biztonságot veszélyeztetőnek tartja, ezért határozottan ellenzi az összevonást – szögezte le a több mint négyszáz szakembert tömörítő társaság. A korábban megszólalókkal egyetértve azt írják, hogy a fukusimai atombaleset súlyosságát fokozó körülményként azonosították a nukleáris hatóság és iparigazgatás összefonódását, amelyet a jelen tervezet is megvalósít.

A javaslat ellenkezik a nemzetközileg, valamint az Európai Unióban elfogadott és a hatályos hazai jogba beemelt nukleáris biztonsági alapelvvel, nevezetesen a nukleáris hatóság függetlenségével, ezért sért több, hazánk által is aláírt nemzetközi egyezményt.

– Megvalósítása nemcsak a magyar nukleáris létesítmények nemzetközi elfogadtatását veszélyeztetné, de, ha a magyar hatósági rendszer elvi hibás, egy új paksi blokk építése is európai ellenállásba ütközhet – emelik ki a szakemberek.

A nukleáris biztonságról kellő felelősséggel kell dönteni, egy hibás döntésnek súlyos következményei lehetnek. A centralizáció helyett olyan hatósági rendszer kell, amely eleve kizárja, hogy a nukleáris biztonságért felelős szervezet döntéseit bárki befolyásolja, politikai vagy gazdasági nyomás alá helyezhesse – szögezte le az MNT elnöksége, hozzátéve, hogy a ma működő hazai rendszer nem áll távol ettől, a javasolt rendszer viszont ezt alapjaiban rombolja le.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azt közölte, hogy vizsgálják egy egységes energetikai hatóság létrehozásának lehetőségét. Ez az új, önálló iparszabályozási hatóság látná el a bányászati-földtani, az energiaellátási, a víziközmű-működtetési és az atomenergia alkalmazásával összefüggő feladatok hatósági felügyeletét és működésének szabályozását.

– A kezdeményezésről végleges tárcaálláspont csak a szakmai egyeztetések lezárása után alakul ki, és arról a végleges döntést a kormány hozza meg – áll a közleményben. Azt is hozzátették, hogy természetesen figyelembe veszik a nemzetközi kötelezettségeknek, vállalásoknak való megfelelés alapos elemzését, és mindent elkövetnek a nukleáris biztonság szavatolása érdekében.