A paksi költő újabb elismerése

Gábor Andor Írói Jutalomdíjat kapott László-Kovács Gyula. A paksi író, költő „költészetéért, prózája újszerűségéért, sorsáért, vidékiségéért” érdemelte ki az elismerést, amely a Gábor Andor-plakett mellett pénzjutalommal is jár. A díjat 1958-ban alapította Gábor Andor özvegye, és évente, kétévente egy-egy jeles lírikusnak vagy írónak ítélik oda a századelőn alkotott író, publicista, humorista születésnapja (január 20-a) alkalmából. A díjnak az Ezredvég című irodalmi folyóirat a gazdája, az ő szervezésükben osztják ki egy háromtagú kuratórium döntése alapján. Az elnök, Simor András Budapesten, a Nemzetek Házában köszöntötte ez alkalomból László-Kovács Gyulát, aki elmondta, hogy éppen kórházból hazatérve vette hírét a díjnak, amiért – megítélése szerint – még valójában meg sem dolgozott. Egyébként sem csak magáénak érzi, mert úgy gondolja, az alkotás lehetővé tévő, nyugodt családi környezet nélkül meg sem kaphatta volna. – Ebben benne van, hogy nyugodtan dolgozhatok, benne van Rózsa (párja: Acsádi Rozália, aki szintén költő – szerk.), az ő támogatása, tanácsai – hangsúlyozta a díjazott.

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Szepes Erika a laudációban így írt László-Kovács Gyula munkásságáról: „Az életmű egységessége, azonos világlátása határozott, kemény, őszinte karaktert mutat.” Könyveit pedig a következő jelzőkkel írja le: megrázó, gyönyörűséges képekkel, szenvedélyes kifakadásokkal, hazaféltéssel teli kötetek.

Ezek legújabbika, Az arany zsebóra az elmúlt év végén jelent meg. Ez László-Kovács Gyula tizedik könyve. Az elsőt Acsádi Rozáliával közösen adta ki 1994-ben, önálló kötettel első ízben öt évvel később jelentkezett. 2001-ben Tolna Megye Művészetéért díjat és Csányi-díjat kapott, alig egy évvel ezelőtt Nagy Lajos-díjjal jutalmazták.