Egyelőre marad a látogatási tilalom az idősek otthonában

Az intézmény vezetője, Gogolák Róbertné kezdeményezésére rendelték el a látogatási tilalmat hétfőn a paksi idősek otthonában. Mint elmondta, hányásos, hasmenéses panaszok jelentkeztek több lakónál, ezért kezdeményezte az intézmény orvosával, dr. Molnár Klárával egyetértve a zárlatot. Az első szórványos eset után a napokban megszaporodott a betegségek száma az intézményben, ahol 86 idős ember él. – Nem szeretnénk, ha az otthon falain kívülre kerülne a vírus – fogalmazott az intézményvezető. Hozzátette, az első eredmények szerint rota vírussal állnak szemben. Szerencsére enyhe lefolyásúak az eddigi esetek, egyetlen lakónak sincs láza. Ennek ellenére egy sor intézkedést hoztak, fokozottabban ügyelnek a fertőtlenítésre, szellőztetésre, a lakókat megkérték, hogy gyakrabban mossanak kezet, a dolgozók a gumikesztyű mellett, amit eddig is viseltek, szájmaszkot hordanak.

– Ügyelünk a maximális folyadékbevitelre, diétás ételeket főzünk, mert erre a vírusra jellemző, hogy a vékonybeleket megtámadja, így megnehezíti a tápanyag-felszívódást – részletezte. Arról is beszélt, hogy ennek a betegségnek gyors a lefolyása, a lappangási idő pedig rövid, így néhány nappal azután, hogy  már nem lesz újabb megbetegedés, megnyitják a látogatók előtt az intézményt.

A mostani intézkedést elővigyázatossági okok miatt is célszerű volt meghozni, hiszen itt az influenzaszezon. Igaz, megyénkben eddig egyetlen megbetegedésről tudni. Az év harmadik hetében egy felnőtt beteg légúti mintájából mutatták ki az influenza B vírust, tájékoztatott dr. Vidáné dr. Szűcs Mária. A Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatás Szerve járványügyi osztályvezetője arról is beszámolt, hogy egy kistelepülés óvodájában volt tömeges megbetegedés légúti tünetekkel, két kisgyermektől történt légúti mintavétel is, de a mikrobiológiai vizsgálat negatív eredménnyel végződött. A megyében eddig nem kellett egyetlen intézményt sem bezárni influenza miatt. A szakember hozzátette, hogy fokozottan kell ügyelni a személyes higiénére és még mindig érdemes a háziorvostól védőoltást kérni.